Hollywood momentálně čelí velké krizi, jejíž následky bohužel pocítí i filmoví a seriáloví nadšenci. Jak už víme, minulý týden začala další velká stávka, kterou zorganizovalo Sdružení amerických scenáristů (WGA). Tomu se nelíbí například nedostatečné mzdy, špatné pracovní podmínky a nově i zapojování umělé inteligence do kreativního procesu. Dokud stávka neskončí, tak scenáristé, kteří do sdružení patří, nebudou pracovat na žádných projektech. Mnohá seriálová a filmová díla tak nemohou postoupit do fáze hlavní části produkce, tudíž se u nich start natáčení odložil na neurčito. Mezi takové projekty patří například MCU reboot Bladea a pátá řada Stranger Things.

Nyní má stávka další „oběť“. Zdá se totiž, že práce na druhé řadě veleúspěšného seriálu The Last of Us od HBO, který je adaptací slavné stejnojmenné videohry, se pozastavily také. Jelikož první řada zaznamenala na platformě HBO Max obrovitánský úspěch, nebylo divu, že tvůrci dostali zelenou i výrobě řady druhé. Ta se podle všeho mohla začít natáčet ještě letos, ale zdá se, že ničemu takovému možná nakonec nedojde. 

Podle serveru Variety se tvůrci Craig Mazin a Neil Druckmann v minulých týdnech zabývali především castingem, přičemž posílali hercům dialogové úryvky z herního pokračování, které by měla druhá řada částečně zadaptovat.

Nyní se ale zdá, že oba showrunneři a scenáristé zanechali veškeré práce. Znovu se k ní pustí patrně až ve chvíli, kdy stávka skončí, což může trvat ještě celé měsíce. A pokud v důsledku toho natáčení odstartuje třeba až někdy po začátku příštího roku, tak je vcelku dost možné, že druhá řada bude mít premiéru až někdy později v roce 2025.

Ano, pokud vám nad tím právě pokleslo srdce, tak tomu naprosto rozumíme. Vše zkrátka bude záležet na tom, kdy stávka skončí, ovšem zatím se zdá, že její konec je v nedohlednu. Předchozí velká stávka před 15 lety trvala přes tři měsíce, což se na filmové a seriálové tvorbě dosti podepsalo. Podle slov producenta Davida Minkowskiho by ale ta letošní mohla trvat ještě déle.

Ještě tedy samozřejmě není nic potvrzené, ale fanoušci Joela (Pedro Pascal) a Ellie (Bella Ramsey) by raději měli být připraveni na to, že čekání na návrat milované dvojice se může protáhnout. 

The Last of Us není jediný seriál od HBO, který stávka posadila na zadek. Dočasnou stopku dostal také spin-off Hry o trůny jménem Rytíř Sedmi království: Potulný rytíř.

Štígro ale měla druhá řada Rodu Draka, která se začala natáčet před měsícem. A jelikož všechny scénáře již byly odevzdány, druhá sezóna by se snad zpozdit neměla. Podobně je na tom i druhá řada Prstenů moci, která se začala natáčet již v půlce podzimu minulého roku. Čím dříve každopádně stávka skončí, tím lépe.