Teprve přednedávnem byly dokončeny všechny přípravy na natáčení druhé části filmové adaptace legendární Duny, přičemž produkce tak mohla konečně začít. První klapka tak padla necelých devět měsíců po premiéře části první, která si vedla znamenitě jak u kritiků a diváků, tak i v kinech. A právě komerční úspěch první části byl zásadní, protože díky němu dostali tvůrci zelenou k tomu, aby se mohli vrhnout na pokračování. Zcela původně se předpokládalo, že produkce začne až někdy na začátku podzimu, ale zdá se, že tvůrci se rozhodli neotálet. Oficiální twitterový účet snímku se každopádně pochlubil s příspěvkem, který slouží jako oznámení o startu produkce. Podívat se na něj můžete níže.

Přípravy na natáčení probíhaly především v Itálii, nicméně hlavní část produkce bude opět zasazená v Budapešti, kde se z velké části natáčel i první díl. Z výše uvedené fotky je navíc patrné, že se do druhé části vrací také kameraman Greig Fraser, který za první díl letos vyhrál Oscara. O scénář se postarali Jon Spaihts a Denis Villeneuve, který se samozřejmě opět chopil otěží režie. Očekávat tak můžeme návrat všech hereckých pardálů, jejichž postavy to živé dotáhly až do konce prvního dílu. To znamená, že opět uvidíme herce jako například Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya, Javier Bardem, Dave Bautista a Josh Brolin. Druhá část ale přivítá na palubu i několik významných nováčků. 

Mezi ně patří Christopher Walken, jenž si zahraje mocného císaře Shaddama IV. Corrina, následně Florence Pugh, která si zahraje jeho dceru Irrulan Corrino, dále Léa Seydoux v roli prohnané a nebezpečné Lady Margot, plus nesmíme zapomenout ani na Austina Butlera, jenž ztvární válečníka Feyda-Rautha Harkonnena.

Pokud vše půjde dobře, filmu bychom se v kinech mohli dočkat 16. 11. 2023.