Zatímco minulý rok byla Disneyho velká akce a výstava D23 Expo jedná velká bída, za což mohly z velké části stávky herců a scenáristů, letos nám toho „Myšák“ nadělil docela dost.

Akce sice trvala celý víkend, ale my jsme se nejvíce zajímali o to, co nám ukáže několikahodinová prezentace, na níž se mluvilo o chystaných filmových a seriálových titulech. Akce si tak posvítila na nadcházející animované tituly, jak filmové, tak i seriálové, dále na marvelovky, Star Wars, hrané remaky animovaných klasik a i podivuhodný svět planety Pandora od Jamese Camerona.

O mnohých novinkách jsme již psali na našem webu, ale pokud chcete nějakou fajn shrnující rekapitulaci, tak vám zde představíme všechny důležité novinky, které byly na akci oznámeny.

ANIMOVANÉ FILMY A SERIÁLY

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa 2

Disney během akce vydal plnohodnotný oficiální trailer na pokračování animáku Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa, v originálním názvu Moana. Jak už nějaký čas víme, ve druhém díle se bude muset hrdinka Vaiana (Auli'i Cravalho) vypravit na daleká moře Oceánie poté, co uslyší nečekané volání od svých předků. Vyplouvá proto do nebezpečných a dávno ztracených vod, kde na ni čeká dobrodružství, které se nepodobá ničemu, čemu kdy čelila. Aby dosáhla svého cíle, tak bude muset opět spoji síly i se starým dobrým polobohem Mauim.

O scénář a režii druhého dílu se tentokrát postaral David G. Derrick Jr., který v minulosti pracoval na tvorbě příběhů k animákům jako Jak vycvičit draka (2010), Raya a drak (2021) a Divnosvět. Odvážná Vaiana 2 do našich kin dorazí 27. 11. 2024.

Úžasňákovi 3

Sympatická rodinka superhrdinů se dočká třetího dílu. Úžasňákovi 3 jsou oficiálně ve výrobě. O scénář a režii se opět postará Brad Bird, který stojí i za předešlými dvěma díly z let 2004 a 2018. O samotném příběhu zatím nic nevíme, není ale pochyb o tom, že titulní rodinka bude opět čelit nějaké světové hrozbě. 

Vůbec není divu, že třetí díl vzniká. Úžasňákovi 2 celosvětově utržili až 1,24 miliardy dolarů, čímž byl film několik let komerčně nejúspěšnější pixarovkou historie, dokud ho tedy nepřekonalo V hlavě 2. Každopádně uvidíme, co dalšího nám Disney o třetím díle v budoucnu odhalí. Datum premiéry zatím neznáme, mnohé fanoušky ale jistě potěší, že na příští dobrodružství už nebudou muset čekat dalších dlouhých 14 let. Tedy doufejme, stát se může cokoliv. 

Ledové království 3

Už od loňského roku víme, že Disney se hodlá vrátit k veleúspěšnému Ledovému království (Frozen), které dostane nejenom třetí, ale i čtvrtý film. Na D23 vyšlo najevo, že fanoušci se budou muset obrnit trpělivostí, protože Ledové království 3 by mělo vyjít až někdy v roce 2027. 

Kdy přesně bude film uveden, zatím sice nevíme, ale Disney má ve svém kalendáři premiér zapsané datum 24. 11. 2027, přičemž by se mělo jednat o animovaný film. Skoro ve stejné době vyšly i předešlé díly, jednička premiérovala v amerických kinech 27. 11. 2013 a dvojka zas 22. 11. 2019. Je tudíž vcelku dost možné, že zmíněný termín patří právě třetímu dílu.

Na akci ještě tvůrci ukázali concept art s Annou a Elsou. O čem přesně však chystaný třetí díl bude, je zatím stále ve hvězdách. Také není známo, kdo třetí díl zrežíruje a napíše, ale opět to vypadá na Jennifer Lee.

Hoppers

Na akci dostal prostor také Pixar, který zde představil svůj chystaný nový animák. Tím bude podívaná jménem Hoppers, která do našich kin dorazí za necelé dva roky.

O příběhu zatím víme jen to, že by se měl točit kolem mladé dívky, která přemístí svůj mozek do robotického bobra, aby si mohla vyzkoušet, jaké to je žít v království zvířat. Snímek už také nabral na palubu první herecké tváře, jmenovitě se k němu upsali Bobby Moynihan (V hlavě 2), Piper Curda (Démon zatracení) a Jon Hamm (Fargo), který si zahraje starostu, jenž touží bobry zničit. 

O režii se postará americký tvůrce Daniel Chong, který je tvůrcem a scenáristou animovaného seriálu Mezi námi medvědy (2015). Animák by měl dorazit do kin někdy během jara roku 2026. 

Elio

Vůbec prvního traileru na chystanou dobrodružnou sci-fi pixarovku jsme se dočkali loni v létě. Tehdy to ještě vypadalo, že film dorazí v první čtvrtině letoška, ale nakonec se ono čekání o něco protáhne. Pixarovka tak dorazí 13. 6. 2025.

O chystaném animáku se mluvilo i na D23 Expo, kde také vyšlo najevo, že k filmu se připojila i Zoe Saldaña, americká herečka, kterou můžeme znát z filmových sérií jako Avatar nebo Strážci Galaxie. V animáku by měla ztvárnit Olgu, tetu titulního hrdiny Elia. 

Příběh se zaměří na titulního malého chlapce (Yonas Kibreab), který se však nedopatřením ocitne na palubě kosmického plavidla Aliance vyspělých civilizací vesmíru, kde ho mimozemští návštěvnici začnou považovat za pozemského lídra. Elio se následně dostane do střediska mimozemského společností různých druhů a kultur, které mezi sebou spolupracují. O scénář a režii se postaral Adrian Molina, který je jedním z tvůrců povedeného animáku Coco (2017).

Dream Productions

Už loni v létě jsme se dozvěděli, že úspěšná pixarovka V hlavě (2015) dostane nejenom pokračování, z něhož je už komerčně nejúspěšnější animovaný film historie, ale také jakýsi seriálový spin-off. Chystaný animovaný seriál se bude nazývat Dream Productions, přičemž se bude odehrávat mezi událostmi prvního a druhého dílu V hlavě. Seriál opět nahlédne do mysli malé Riley, tentokrát ale blíže prozkoumáme studio a kulisy, kde se vytvářejí a natáčejí dívčiny sny. A to vždy včas a v rámci stanoveného rozpočtu. Celé místo jsme si už každopádně mohli částečně prohlédnout v prvním filmu.

Na zmíněné akci se také promítal první trailer, v němž údajně Radost (Amy Poehler) ukáže divákovi samotný proces výroby snů. Emoce se tak pokusí vytvořit sen, který bude náležitým hitem, celé se to však bude odehrávat v náležitě chaotickém prostředí. Na službě Disney+ by měl seriál vyjít někdy během jara roku 2025. 

Toy Story 5

Že se za pár let dočkáme již pátého dílu Toy Story, v němž se na scénu vrátí tým milovaných hraček, víme už od loňského roku. Před dvěma měsíci se k nám také dostaly zvěsti o tom, že pátý film napíše a zrežíruje slavný veterán Pixaru Andrew Stanton. A nyní se nám to konečně potvrdilo na D23, kde se zmíněný filmař objevil.

V pátém díle budou slavné živé hračky čelit řádně nepříjemné konkurenci. A to v podobě moderní elektroniky, kvůli které si už děcka s normálními hračkami tolik nehrají. Jak přesně se s tím ale Woody (Tom Hanks), Buzz (Tim Allen) a další známé postavy poperou, se necháme překvapit. Páté Toy Story každopádně dorazí 19. 6. 2026. 

Zootropolis: Město zvířat 2

Na konci podzimu příštího roku by měl dorazit druhý díl povedeného animáku Zootropolis: Město zvířat (2016), jehož výrobu Disney oznámil loni v únoru. K filmu se připojil Ke Huy Quan, představitel ,,Mrňouse“ z Indiany Jonese a Chrámu zkázy (1984), který svou první zlatou sošku Akademie získal za výkon ve snímku Všechno, všude, najednou (2022). Objevil se také v loňské druhé řadě marvelovského seriálu Loki (2021).

Ginnifer Goodwin, představitelka králičí policistky Judy, odhalila, že zmíněný herec propůjčí hlas hadovi jménem Gary. Je možné, že půjde o záporáka, ale to ještě uvidíme. Do druhého dílu by se tak měla vrátit nejenom Judy, ale také prohnaný lišák Nick (Jason Bateman). Těšit se tak máme na další bláznivé dobrodružství, které nám ukáže celou řadu nových zvířat, stejně tak se vrátí i několik starých známých. O scénář a režii se postaral Jared Bush, který se jako scenárista podílel na prvním díle. Zootropolis 2 by mělo premiérovat 26. 11. 2025. 

Win or Lose

Spin-off k animáku V hlavě nebude jediným seriálem, který pro nás Pixar připravuje. Na D23 Expo byla také představena první upoutávka na chystaný titul Win or Lose, který dorazí už za několik měsíců.

Příběh se zaměří na středoškolský softballový tým jménem Okurky (Pickles), který se s trenérem Danem (Will Forte) připravuje na mistrovství. Všech dvacetiminutových epizod se zaměří na stejnou událost, každá z nich ji ale představí vždy z jiného pohledu. Kromě samotných hráčů se například dočkáme i perspektivy rodičů a rozhodčích. Showrunery, režiséry a scenáristy se stali Michael Yatesa a Carrie Hobson, která se podílela na tvorbě pixarovek jako Toy Story 4: Příběh hraček (2019) a Elemental (2023). Na Disney+ od 6. 12. 2024. 

STAR WARS

LEGO Star Wars: Rebuild the Galaxy

Těšit se můžeme na trochu jiný projekt z předaleké galaxie - čtyřdílnou animovanou minisérii LEGO Star Wars: Rebuild the Galaxy, která se objeví v nabídce Disney+ 13. září/septembra 2024.

Nový trailer navazuje na starší ukázku, a tak tu máme další pohled na trochu promíchanou galaxii, v níž se z padouchů stávají hrdinové a z hrdinů padouchové. Jak se zdá, LEGO Star Wars: Rebuild the Galaxy bude vážně praštěný kousek, jehož tvůrci se nehodlali jakkoliv omezovat. Dokazuje to rovněž Mark Hamill v roli trochu jiného Luka Skywalkera, který v traileru zábavným způsobem rekapituluje konec Dartha Vadera i některé události sequelové filmové trilogie. Nejen díky tomu je vidět, že spojení humoru a nadsázky s LEGO Star Wars může i v dnešní době skvěle fungovat.

Skoro máme pocit, že tahle animovaná minisérie postavená z kostiček stavebnice LEGO působí jako zábavnější pohled na svět Star Wars než jistá část současné hrané produkce. Ano Akolytko, na tebe koukáme. A ty se Ahsoko tam vzadu radši taky moc nesměj. 

Skeleton Crew

D23 přinesl první řádnou upoutávku na chystaný hraný seriál Skeleton Crew, který je zasazen do světa Star Wars. Video v první řadě představuje čtveřici hlavních dětských hrdinů, kterými jsou Wim (Ravi Cabot-Conyers), Fern (Ryan Kiera Armstrong), KB (Kyriana Kratter) a Neel (Robert Timothy Smith). A to v překvapivě povědomém zasazení.

Skeleton Crew se odehrává v době po pádu Impéria, tedy za vlády Nové republiky, ale všechny ty hoverbusy, domky jako přes kopírák a široké ulice nejvíce ze všeho připomínají klasické americké předměstí. Hlavní hrdinové každopádně při jednom ze svých dobrodružství narazí na zdánlivě nečinnou loď Onyx Cinder, kvůli níž se ztratí v nebezpečné galaxii.

Pochopitelně tedy musí najít cestu domů, načež potkají různé nepravděpodobné spojence a nepřátele. Předpokládáme, že do té první kategorie má spadat Jude Law (Sherlock Holmes, Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny) jako záhadný Jod Na Nawood a droid SM-33, který funguje jako první důstojník Onyx Cinderu a kterého namluvil Nick Frost. Bude taková sestava fungovat? To budeme moci zjistit 4. prosince/decembra 2024, kdy se na Disney+ objeví první dvě epizody. 

Andor - Druhá řada

Většina hrané seriálové produkce zasazené do světa Star Wars a určené pro Disney+ je na tom z hlediska kvality všelijak. A pak je tu Andor, seriálový prequel filmu Rogue One: Star Wars Story, který je nejen v redakci Nerdfixu považován za zdaleka nejlepší podívanou, jaká v posledních letech přiletěla z předaleké galaxie.

Společnost Lucasfilm na D23 potvrdila, že v druhé řadě Andora se objeví droid K-2SO, který patří mezi hvězdy Rogue One. Za to může i hlas herce Alana Tudyka (Firefly), jenž si tuto roli podle očekávání zopakuje.

Protože Andor v nové řadě dospěje až k událostem Rogue One, nejspíš nepřekvapí, že se v ní objeví i ředitel Orson Callan Krennic, jehož lze považovat za hlavního padoucha oblíbeného filmu z roku 2016. O přítomnosti Krennica se spekulovalo už dříve, nyní ale máme informace o jeho návratu černé na bílém. A co víc, znovu ho ztvárnil Ben Mendelsohn (Ready Player One: Hra začíná, Temný rytíř povstal). Na podrobnosti o datu premiéry nebo na první upoutávku si ale budeme muset ještě počkat. 

The Mandalorian & Grogu

Řeč byla i o projektu The Mandalorian & Grogu, který by měl fungovat jako filmové vyvrcholení seriálu Mandalorian a dalších seriálů a sérií z Disney+, jako je Boba Fett: Zákon podsvětí nebo Ahsoka. Během D23 přitom vystoupili i hlavní tvůrci Jon Favreau a Dave Filoni, kteří potvrdili, že film se nyní nachází ve fázi plnohodnotné produkce, což znamená řádné natáčení, které podle Favreaua začalo před několika týdny. Aktuálně tedy nic nebrání tomu, aby se Mandalorian a Grogu objevili v evropských kinech 21. května/mája 2026.

Na další podrobnosti si budeme muset ještě počkat, velké dobrodružství Pedra Pascala v roli Dina Djarina a „Baby Yody“ ale aktuálně slibuje spojení oblíbených postav známých z Disney+ s filmovou škálou ságy Skywalkerů. Očekávat můžeme také spojení klasických a inovativních filmařských technik nebo pestré využití digitálních i praktických speciálních efektů. 

HRANÉ REMAKY

Sněhurka a sedm trpaslíků

Disney na akci D23 Expo samozřejmě nezapomněl ani na hrané remaky svých slavných animovaných klasik. V rámci toho nám ukázal oficiální upoutávku na předělávku svého legendárního a prvního celovečerního animáku Sněhurka a sedm trpaslíků (1937).

Titulní hrdinku si tentokrát zahraje Rachel Zegler (West Side Story), která uvedla, že hraní Sněhurky je pro ni obrovská čest. První upoutávka nám také konečně pořádně ukáže podobu zlé královny, kterou ve snímku ztvární Gal Gadot (Wonder Woman). Taktéž se nám ukážou i digitální trpaslíci, kteří však i v traileru vypadají… divně. I přestože se jedná o remake, některé věci nadcházející snímek přece jenom změní. Rachel Zegler a Gal Gadot například zmínily, že Sněhurku tentokrát žádný princ nezachrání. Hrdinka podle Zegler nebude snít o skutečné lásce, bude snít o tom stát se nebojácnou, spravedlivou, statečnou a pravdomluvnou vůdkyní, jak si to představoval i její zesnulý otec.

O režii se postaral Marc Webb, americký filmař, který natočil slavnou romantickou komedii 500 dní se Summer (2009) a oba dva díly Amazing Spider-Mana. Snímek do našich kin dorazí 20. 3. 2025.  

Mufasa: Lví král

Disney by byl úplný blázen, kdyby se nepokusil nevyužít obrovského komerčního úspěchu „hraného“ remaku Lvího krále z roku 2019, který utržil až 1,66 miliardy dolarů. Proto nám už letos nadělí dobrodružný snímek Mufasa: Lví král, jednat se bude o prequel, který se zaměří na mladá léta ušlechtilého titulního otce Simby.

Trailer mimo jiné odhalí, jak se vlastně malý Mufasa (Aaron Pierre) seznámil se zákeřným Scarem (Kelvin Harrison Jr.), který se ještě před událostmi Lvího krále jmenoval Taka. Za dob jejich mládí se ale ještě jednalo o blízké přátele a bratry, kteří veškerému nebezpečí čelili společně. Ale jak víme, Taka se eventuálně přidá na temnou stranu Síly, v rámci čehož se z něho stane záporák Scar. Celý příběh by každopádně měl vyprávět opičák Rafiki (John Kani), který ho představí Kiaře, dceři Simby a Naly.

O režii se postaral oscarový filmař Barry Jenkins, který v roce 2016 získal zlatou sošku Akademie za (poněkud přeceňované) drama Moonlight. Do našich kin snímek dorazí 19. 12. 2024. 

Lilo a Stitch

Došla řeč i na chystanou předělávku povedeného animáku Lilo a Stitch, která už je v přípravě několik let. Trailer sice ještě na světě nemáme, ale Disney nám konečně ukázal, jak vlastně bude v remaku vypadat titulní emzák Sitch alias Experiment 626. Ano, je to zkrátka zase onen potrhle se chovající, ale i tak roztomilý modrý týpek z vesmíru, tentokrát však ve 3D kabátku. Hlas mu opět propůjčil Chris Sanders, který zrežíroval animovaný originál. 

Těšit bychom se jinak měli na stejný příběh, který nabídl i původní animák. Snímek tak bude vyprávět o malé dívce jménem Lilo (Maia Kealoha), která se ujme jakéhosi podivného modrého ,,psíka“, jehož pojmenuje Stitch. Netuší však, že její nový kamarádíček je ve skutečnosti inteligentním mimozemšťanem, po kterém usilovně pasou další emzáci. A stopy je eventuálně zavedou na Zemi, kde prohnaný Stitch ztroskotal. 

Režii remaku si vzal na starost Dean Fleicher-Camp, který v roce 2021 uchvátil diváky svým komediálním dramatem jménem Marcel the Shell with Shoes On. 

MARVEL

Agatha: Za vším schovaná

Akce představila i oficiální trailer na čarodějnickou sérii Agatha: Za vším schovaná, která se na službě Disney+ objeví už příští měsíc.

Hlavní postavou se tentokrát stane titulní Agatha Harkness (Kathryn Hahn), stará známá čarodějka ze seriálu WandaVision (2021), na kterou čeká vlastní velké dobrodružství plné magie. Nechvalně proslulá a omámená Agatha však své magické schopnosti ztratila, navíc si vůbec nepamatuje, kým vlastně kdysi bývala. Z omamného kouzla ji ale vysvobodí jakýsi „podezřelý goth teenger“. Když ji pak požádá, aby se vydala po legendární čarodějné cestě, kde na ni čeká série náročných zkoušek, vzbudí to Agathinu zvědavost. Pokud Agatha všechny zkoušky se svými spojenci překoná, tak za odměnu získá to, co jí chybí. 

Showrunnerkou se stala Jac Schaeffer, která je i tvůrkyní WandaVision. Znovu si tak vzala pod palec scénář a režii určitých epizod. První dvě epizody vyjdou 18. 9. 2024.

Daredevil: Born Again

Loni na podzim vyšlo najevo, že nové dobrodružství Matta Murdocha (Charlie Cox) čeká kompletní přepracovaní, v rámci čehož byla hozena do koše drtivá většina natočeného materiálu. Marvel se rozhodl celou sérii překopat poté, co jeho představitelé zhlédli natočený materiál, v rámci čehož se shodli na tom, že to pravděpodobně u diváků nebude fungovat. Původní tvůrci tak byli nahrazeni jiným týmem.

O Daredevilovi se každopádně mluvilo i D23 Expo. Zde se pouštěl i první oficiální trailer. Nová verze by se tak měla více podobat slavnému netflixovému seriálu z roku 2015. Na D23 také vyšlo najevo, že druhá řada se již připravuje, natáčení by mělo začít už brzy.

Novým showrunnerem a hlavním scenáristou se stal Dario Scardapane, který se věnuje především seriálové tvorbě. Psal tak pro série jako The Bridge (2013), Jack Ryan (2018) a The Punisher (2017), pro nějž sepsal dvě epizody z druhé řady. Nový Daredevil by měl dorazit v březnu roku 2025.

Na akci se promítaly také trailery na tituly Captain America: Nový svět a Ironheart, nicméně ty zatím Marvel mezi širší veřejnost nevypustil. Už ale samozřejmě unikly na internet, nicméně komiksový gigant je rychle likviduje. Ale pokud zapátráte na internetu, určitě něco najdete.

VŠECHNO OSTATNÍ

Avatar 3

Na konci příštího roku bychom se měli vrátit zpět do podivuhodných krajů planety Pandora. Ne, teď nemyslíme tu z Borderlands, řeč je o světě Jamese Camerona, jehož filmová série Avatar bude pokračovat s dalšími díly. Třetí díl se bude jmenovat Avatar: Fire and Ash (Avatar: Oheň a Popel), přičemž Cameron uvedl, že trojka by nám toho měla z planety Pandora ukázat zatím nejvíce. Těšit se podle něho máme na šílené dobrodružství, které bude vyloženou pastvou pro oči, zároveň se ale bude jednat i o velkou ždímačku emocí.

Režisér také uvedl, že ve třetím díle se nám představí nové postavy, přičemž jednu z nich si fanoušci buď zamilují, anebo si zamilují ji nesnášet. Je dost možné, že Cameron měl na mysli Varag, náčelnici ohnivého kmene Na'vi, kterou si zahraje Oona Chaplin (Hra o trůny), vnučka legendárního Charlieho Chaplina. Původně jsme se měli filmu dočkat už letos na konci roku, před rokem ale došlo k odkladu všech chystaných dílů. Třetí film tak do kin zamíří 18. 12. 2025.

Avatar 4 dorazí až 20. 12. 2029, Avatar 5 zas 18. 12. 2031. 

Mezi námi děvčaty 2

Už nějaký čas víme, že Disney nám hodlá nadělit pokračování slavné komedie Mezi námi děvčaty (Freaky Friday) z roku 2003, do něhož se opět vrátí herečky Jamie Lee Curtis a Lindsay Lohan. Obě dvě si tak zopakují role Tess a Anny.

O druhém díle se mluvilo i na D23 Expo, kde bylo odhaleno, že pokračování ponese název Freakier Friday. Lohan prohlásila, že pokračování bude zábavnější a více nabité emocemi, zároveň také uvedla, že důvod, proč se obě herečky do druhého dílu vrátily, tkví především v lásce ze strany fanoušků. Co se příběhu týče, už nějaký čas víme, že se bude odehrávat mnoho let poté, co si vdova Tess a její dcera Anna za podivných okolností vyměnily těla. Anna už má nyní svou vlastní dceru a brzy bude mít i jednu nevlastní. Jak ale proplouvají nesčetnými výzvami, které se vyskytnou v době, kdy se obě rodiny spojí, Tess a Anna zjistí, že blesk může skutečně udeřit dvakrát na stejné místo.

O režii filmu se postarala Nisha Ganatra, která natočila snímky jako Zbožňuju svatby (2005), Late Night (2019) a Kalifornský sen (2020). Snímek vyjde někdy během příštího roku. 

Percy Jackson a Olympané: Druhá řada

Krátce po konci první řady seriálu Percy Jackson a Olympané, který vychází ze slavné knižní série od Ricka Riordana, dal Disney zelenou i řadě druhé. Už několik měsíců tak víme, že další sezóna tentokrát zadaptuje události z knižního dílu Moře nestvůr z roku 2006. 

V další sezóně se Poseidonův syn Percy (Walker Scobell) po roce vrací do Tábora polokrevných, aby zjistil, že jeho svět se obrátil vzhůru nohama. Jeho přátelství s Annabeth (Leah Sava Jeffries) se mění, dozvídá se, že má za bratra kyklopa (Daniel Diemer), Grover (Aryan Simhadri) kamsi zmizel a tábor obléhá Kronos a jeho síly. Aby mohl dát Percy věci do pořádku, bude muset vyplout na smrtící Moře nestvůr, kde na něj čeká tajný osud.

Showrunnery a hlavními scenáristy jsou Jonathan E. Steinberg (Pod černou vlajkou) a zmíněný autor Rick Riordan.

A to je vše. Letošní prezentace byla oproti té loňské mnohem bohatší. Tak uvidíme, co všechno nabídne příští rok. Na který titul se nejvíce těšíte?