Čtvrtá fáze MCU byla z jednoho určitého důvodu speciální. Žádný z jejích filmů se totiž nedostal do čínských kin. Poslední marvelovka, která se na čínský trh dostala, byl snímek Spider-Man: Daleko od domova, jenž v podstatě uzavřel fázi třetí. Ovšem pokud jde o filmy z fáze čtvrté, tedy Black Widow, Spider-Man: Bez domova, The Eternals, Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství a Thor: Láska jako hrom, tak ty už se do čínských kin nepodívaly, přičemž země k tomu nikdy nedala přesné odůvodnění.

Že vám zde jeden film chybí? Ano, s pokračováním Black Panthera s podtitulem Wakanda Forever, který čtvrtou fázi uzavírá, to nakonec bude jinak. Vyšlo totiž najevo, že Čína po třech a půl letech uvede v kinech letos v únoru dvě marvelovky, jak druhého Black Panthera, tak i první film z fáze páté, kterým se stane Ant-Man a Wasp: Quantumania. 

I přestože Čína v minulosti neuvedla, proč se na předešlé snímky vybodla, vzhledem k jejímu režimu si můžeme dobře domyslet pravděpodobné důvody. Eternals se do čínských kin nedostali mimo jiné kvůli režisérce Chloé Zhao, která dlouhodobě čínský režim kritizuje. To samé platí i pro herce Sima Liu, který ztvárnil hlavní postavu v marvelovce Shang-Chi a legenda o deseti prstenech. V Číně nevyšel ani druhý Doctor Strange, který je taktéž zakázaný v Saúdské Arábii, Kuvajtu a Kataru. A to kvůli přítomnosti postavy America Chavez, která má ve filmu homosexuální orientaci.

Spider-Man: Bez domova měl v jistý čas šanci se do čínských kin podívat, ale pouze pod podmínkou, že studio Sony odstraní veškeré scény se Sochou svobody, které Čína považovala za příliš „vlastenecké.“ Na takový požadavek ale studio ukázalo Číně prostředníček. 

Návrat do čínských kin je pro Marvel zaručeně dobrou zprávu, která dává naději k nakopnutí box officu chystaných MCU filmů. Samozřejmě je ale otázkou, jak to bude s budoucími snímky, ale to ukáže teprve čas.

Třetího Ant-Mana se za necelý měsíc každopádně dočkáme i my, přesněji už 16. 2. 2023. Na nedávný oficiální trailer se můžete podívat níže.