Minulý týden měl premiéru akčňák Expend4bles: Postr4datelní, ve kterém se družina po zuby ozbrojených drsňáků a drsňaček opět vydala zachraňovat svět. Ovšem z jeho dosavadních tržeb je evidentní, že hvězdné obsazení rozhodně není žádná záruka komerčního úspěchu.

Čtvrtému dílu se totiž ani nepodařilo dostat se po svém zahajovacím víkendu na první místo v žebříčku domácího box officu, tomu i nadále vládne horor Sestra II, který je v kinech už skoro tři týdny. V přesnějších číslech Expend4bles v USA utržili jen 8,3 milionů dolarů. Jedná se tak o nejhorší start z celé filmové série, dříve to platilo pro trojku (2014), která po zahajovacím víkendu utržila 16 milionů. Když k tomu přidáme zatím jen tržby z Číny, tak dohromady by měl mít snímek na kontě 19 milionů dolarů.

Připomeneme, že rozpočet činil asi 100 mega, tudíž už teď je jasné, že ze čtyřky bude z komerčního hlediska pořádný malér. Nepomáhají tomu ani recenze od kritiků, které jsou z velké části především negativní. Zlaté časy Postradatelných jsou již evidentně dávno u konce. 

Jak již bylo řečeno, na prvním místě se udržela Sestra II, ovšem opravdu jen o chlup. Ta po svém třetím víkendu utržila 8,4 milionů dolarů, celosvětově to dělá už 204,2 mega. Rozpočet činil 38 milionů, tudíž Warneři mohou být s dosavadním výsledkem jednoznačně spokojeni. Je také vcelku dost možné, že studio to přinutí pokračovat ve výrobě dalších a dalších spin-offů k původnímu V zajetí démonů (2013). Zatím to každopádně vypadá, že z druhé Sestry se stane komerčně nejúspěšnější horor roku 2023.

Na třetí místo spadl snímek Přízraky v Benátkách, ve kterém si Kenneth Branagh opět zahrál slavného detektiva Hercula Poirota. Ten pro domácí box office utržil 6,3 milionů, což je oproti minulému týdnu propad o téměř 56 %. Celosvětově má na kontě 71,6 milionů. Vzhledem k tomu, že jde o druhý víkend, tak na rozpočet 60 mega to žádná velká tragédie rozhodně není, zároveň ale také nelze mluvit o nějakém úspěchu. Budoucnost série je tak momentálně nejistá.

Čtvrté místo náleží akčňáku Equalizer 3: Poslední kapitola, který se v kinech i nadále drží vcelku slušně. Po minulém víkendu utržil 4,7 milionů dolarů, celosvětově to dělá 148,7 mega. Na rozpočet 70 milionů to není vůbec špatný výkon, žádný hit roku z filmu určitě nebude, ale pokud se bude v kinech ještě pár týdnů takto slušně držet, s tržbami by mohlo být Sony spokojené.

A na pátém místě se i nadále udržuje komedie Barbie, která už je v kinech více než dva měsíce. Jedná se o trvalku jak blázen, přičemž samotné tržby tomu samozřejmě odpovídají. Po svém desátém týdnu snímek utržil 3,2 milionů dolarů. Barbie se v kinech takto slušně drží mimo jiné i z toho důvodu, že byla nasazena do kin IMAX s bonusovými scénami. Celosvětově má snímek na kontě již 1,42 miliardy dolarů, se vší pravděpodobností si tak korunu komerčně nejúspěšnějšího filmu roku udrží.

A na co do kina tento týden? Pokud milujete sci-fi, tak je volba jasná. Za několik dní bude premiérovat velice slibně vyhlížející Stvořitel, ve kterém se staneme svědky kruté války mezi lidstvem a umělou inteligencí. Dosavadní reakce jsou zatím velice pozitivní, tudíž snad se skutečně máme nač těšit, už i samotné trailery vypadaly výborně.

Snímek bude v našich kinech premiérovat ve čtvrtek, tedy 28. 9. 2023. Níže se můžete podívat na jeden z oficiálních trailerů.