Že se Disney rozhodl pozměnit termíny premiér pouze u MCU? Ani nápad, k odkladům u hollywoodského giganta dochází na několika dalších frontách. Neunikla tomu ani filmová série Avatar od Jamese Camerona, jejíhož druhého dílu s podtitulem The Way of Water jsme se dočkali na konci minulého roku. Není žádným tajemstvím, že Cameron má epický plán rozšířit značku minimálně o tři další filmy, na které by však už fanoušci nečekali více než jedno desetiletí. V plánu tak bylo to, že po dvojce by každý další díl vyšel o dva roky později, to znamená trojka v roce 2024, čtyřka v roce 2026 a pětka v roce 2028. Nynější komplikace v Hollywoodu, za které z velké části může i momentální stávka scenáristů, však přinutily představitele od Disneyho a studia 20th Century plány pozměnit. A tak se bude zase odkládat.

Avatar 3 se z 19. 12. 2024 odkládá na 18. 12. 2025.

Avatar 4 se ze 17. 12. 2026 odkládá na 20. 12. 2029.

A Avatar 5 se z 21. 12. 2028 odkládá na 18. 12. 2031.

Producent Jon Landaou, který na výrobu filmové série dlouhodobě dohlíží, každopádně prohlásil, že výroba každého dílu Avatara je nesmírně náročným a namáhavým úkolem. Aby tedy mohli nadělit fanouškům jaksepatří kvalitní podívanou, práce se holt o něco protáhnou. 

Zajímavé je ale to, že třeba Avatar 3 už je z drtivé části dokončený, zbývá si ještě pohrát s nějakou tou počítačovou animací a triky. I tak si ale na trojku budeme muset počkat o něco déle.

S poněkud brutálnějším odkladem čtvrtého a pátého dílu se také zvyšuje ona pravděpodobnost, že Cameron nakonec přenechá režisérské otěže někomu mladšímu. Jak navíc víme, slavný režisér už nějakou dobu píše nového Terminátora, přičemž v minulosti prohlásil, že se chce kromě Avatara věnovat i jiným projektům, například i snímku o Hirošimě a Nagasaki. Je ovšem otázkou, zda změna premiér nezamíchá s jeho plány.

I tak se ale z Avatara stává filmová série, s jejímž rozšiřováním se to pořádně táhne. Že jste na první díl z roku 2009 šli jako puberťáci? Inu, na díl pátý už dost možná půjdete se svou drahou polovičkou a dětmi. 

Co se chystaného třetího dílu týče, podle všeho by měl nést název Avatar: The Seed Bearer. Ten nás seznámí s jinými kulturami a biomy Pandory, přesněji si snímek posvítí na na další Na'vi kmen (the Ash People) z vulkanických oblastí, který bude mít tentokrát vazbu na element ohně. Vést by je měla náčelnice jménem Varag, kterou ztvární Oona Chaplin, vnučka legendárního Charlieho Chaplina.

Podle Landaua by měl třetí díl také ukázat lidstvo v poněkud pozitivnějším světle, v rámci toho je možné, že plukovník Miles Quaritch (Stephen Lang), momentálně primární padouch celé filmové série, by se mohl vydat na určitou cestu vykoupení.