Před týdnem jsme zde psali o tom, že legendární Arnold Schwarzenegger se už rozhodl dát Terminátorovi sbohem, tudíž případné budoucí díly se budou muset obejít bez něho. Nyní je ale jasné, že slavná filmová série bude dále pokračovat, protože režisér James Cameron nedávno odhalil, že začal psát scénář k novému filmu. Ovšem nikam s ním nespěchá.

V první řadě má Cameron stále plné ruce práce s přípravou dalších dílů Avatara, který by se po vydané dvojce měl dočkat minimálně ještě tří dalších dílů. Nicméně nesmíme zapomenout na režisérovo prohlášení z loňského léta, podle něhož se chce věnovat i dalším projektům, tudíž režisérkou stoličku pro další filmy z planety Pandora může přenechat někomu jinému.

Cameron však se psaním scénáře nespěchá ještě z jednoho důvodu. A tím je umělá inteligence. Před dokončením chce totiž režisér vidět, kam až nynější vzestup AI dospěje a jak se s ní věci vlastně vyvrbí. Z výsledku tak bude evidentně čerpat inspiraci. 

Z těchto zpráv je proto zřejmé, že i když je nový terminátorský snímek ve výrobě, patrně je od nás vzdálený ještě celé dlouhé roky. O čem by ale mohl příští Terminátor být? Inu, Cameron na konci minulého roku v rozhovoru pro podcast Smartless uvedl, že probíral možnost udělat kompletní restart celé značky. Je tedy možné, že slavná sci-fi série začne zase od začátku?

Ono by to možná bylo fajn, protože s návazností na předešlé filmy série to je stále zapeklitější. Například poslední vydaný díl, tedy Terminátor: Temný osud (2019), navázal na události dvojky (1991) a zcela ignoroval dějství z dílů Vzpoura strojů (2003), Salvation (2009) a Genisys (2015). Některým divákům se už ale z toho může dělat v hlavě takový bordel, že možnost nového filmu, který by značku restartoval, by jim mohla znít poměrně lákavě.

Hlavně je také nutné připomenout, že po vydání Dne zúčtování, který je (právem) považován za nejlepší díl série, to šlo s terminátorskými filmy z kopce. Všechny následné díly neměly ani zdaleka tak pochvalné reakce, Temný osud se sice dočkal určitých vřelých ohlasů, ale rozhodně frančízu nepostavil zpátky na nohy. 

Necháme se proto překvapit, co pro nás Cameron vlastně chystá. A kdo ví, třeba se mu podaří ukecat Schwarzeneggera k tomu, aby se k jedné ze svých nejslavnějších rolí opět vrátil. Ale na druhou stranu… pokud má skutečně jít o restart, možná bude jeho odchod pro budoucnost série vhodný.

Hlavně jsme ale zvědaví na to, jakou roli bude ve scénáři hrát umělá inteligence. Cameron už v minulosti odhalil, že chce toto téma zkoumat také z jiných pohledů, nikoliv pouze černobíle, kde se z AI stane zlovolný a mocichtivý nástroj zkázy. Tak uvidíme, co se z toho nakonec vyklube.