Tak to vypadá, že filmový Mario nebude jediným veleúspěšným animákem roku 2023. Zdá se totiž, že se k němu připojí před několika dny vydaný snímek Spider-Man: Napříč paralelními světy, který je pokračováním úspěšného animovaného Spideyho filmu z roku 2018. Když se totiž mrkneme na čísla z domácího box officu, tak Spider-Man utržil během svého zahajovacího víkendu neuvěřitelných 120,5 milionů dolarů. Jedná se tak nejenom o nejlepší start pro animovaný film studia Sony, ale také o druhý nejlepší start roku. Oproti jedničce, která během zahajovacího víkendu utržila ,,pouze“ 35 milionů, je to proto naprosto parádní výsledek.

Celosvětově má zatím Spider-Man na kontě skvělých 208 milionů dolarů, čímž už je v žebříku pro rok 2023 na osmém místě. Se svými tržbami už tak překonal filmy jako Smrtelné zlo: Probuzení, Vřískot 6 a Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Celkově tak animovaný Spidey zaznamenal naprosto parádní start. A to film ještě ani nepremiéroval v Japonsku a Jižní Koreji!

Ale jelikož rozpočet snímku činil pouhých 100 milionů dolarů, už teď je jasné, že Sony se Spider-Manem opět skvěle zabodovalo. Není proto divu, že chce jeho dobrodružství rozšiřovat hned několika směry. 

Spider-Man tak s velkým stylem šlohl korunu krále box officu hranému remaku Malé mořské víly, jenž po minulém víkendu pro domácí box office utržil 40,6 milionů dolarů. Jedná se o propad více než 57%, přičemž zájem o film mimo USA i nadále klesá. Jistě, celosvětově má snímek zatím na kontě 326,7 milionů, ale rozpočet činil 250 milionů, tudíž se o žádnou levnou záležitost rozhodně nejednalo. A už teď je jasné, že Malá mořská víla nebude opakovat úspěch Lvího krále (2019) nebo Aladina (2019), což znamená, že k miliardovým číslům se nevyškrabe. Podle všeho by měla Malá mořská víla utržit alespoň 800 milionů, aby byla pořádně výdělečná. Ale zatím to na to nevypadá.

Na třetím místě v žebříčku domácího box officu se umístil nově vydaný horor Kostlivec, který utržil 12,3 milionů. Celosvětově má na kontě 20 milionů, ale snímek bude muset ještě přidat. Rozpočet totiž činil 35 milionů, tudíž tvůrci nyní musí doufat, že divácký zájem v kinech přetrvá.

Na čtvrtém místě se umístili třetí Strážci Galaxie, kteří si přidali na konto dalších 10,2 milionů. Celosvětově už mají 780 milionů dolarů, z čehož může mít Marvel konečně doopravdy radost.

A pak tu máme staré dobré Rychle a zběsile, jehož desátý díl se… ehm, tedy pardon, první část desátého dílu, v žebříčku propadla z druhého místa na páté. V domácím box officu vydělal film velice slabých 9,2 milionů, ovšem hodně ho zachraňují tržby mezinárodní. Díky nim snímek celosvětově utržil přes 603 milionů dolarů, což je prostě na přehnaný rozpočet 340 milionů stále dost málo. Z první částí velkého finále ságy Vina Diesela tak žádný hit rozhodně nebude. 

A na co do kina tento týden? Pokud vás ještě velkolepé bitvy obřích robotů neomrzely, tak v tom případě je pro vás volba jasná. Těšit se totiž můžete na příchod filmu Transformers: Probuzení monster, který by se mohl stát začátkem zbrusu nové trilogie. Dočkáme se opět příchodu hrdinských Autobotů, kteří budou muset spojit síly s jinou frakcí Transformerů, aby mohli společně čelit strašlivé hrozně.

Snímek vstoupí do našich kin ve čtvrtek, tedy 8. 6. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.