Když se řekne Barbar Conan, většina z nás si představí originální povídky od Roberta E. Howarda (Stín supa) nebo filmové adaptace s Arnoldem Schwarzeneggerem. Nicméně právě Conan je asi tou nejpoužívanější postavou v celé fantasy literatuře, protože je jako charakter zajímavý pro velké množství autorů a spisovatelů po celém světě.

Přečtěte si také: Knižní série a univerza, která definovala žánr fantasy: Část první

Tentokrát se však nezaměříme na komiksové adaptace, které jsou zpracovány právě na základě originálního Conana od Roberta E. Howarda, ale na romány, které přinášejí nové příběhy a jsou napsány současnými autory.

Jak již bylo řečeno, odkaz svalnatého a nepřemožitelného Conana pokračuje dál. A to dokonce i v Česku a na Slovensku, protože zde máme pár autorů, kteří buďto pod svým jménem nebo pod pseudonymem pokračují v tomto odkazu. Mezi ty neznámější můžeme zařadit Egona Čiernyho (Conan: Vlci za hranicí), Juraje Červenáka (Conan nelítostný, Conan a stíny Hyrthu) nebo Ondreje Trepáče.

Právě ten poslední zmiňovaný otevřel v roce 2015 novou sérii o Conanovi, která do současné doby obsahovala dvě knihy, Conan: Archeonská dýka a Conan: Tři klíče k Asambale. Obě dvě knihy u fanoušků obstály a na Databázi knih získaly velmi dobré hodnocení.

Tím však Trepáčova série nekončí, protože do současné doby pracoval na třetím a zároveň závěrečném dílu s názvem Conan: Kalich života, který jako ty předešlé vyjde v českém překladu od Roberta Pilche pod taktovkou malého nakladatelství Brokilon. A jaké dobrodružství čeká Conana tentokrát?

„Conan se vydává do světa najít něco, čím by zlomil kouzlo spánku, jímž je zakletá Dareena. Od starého druida se dozví, že musí nalézt Irganův kalich a dát z něj Dareeně napít. Už brzy však zjistí, že nebude vůbec snadné ho získat, a ještě těžší bude dopravit ho do kláštera Sagija.“

Ukončení volné trilogie Conan s podtitulem Kalich života by měl podle Databáze knih vyjít tento týden, nicméně přesné datum vydání není známé. Poslední informací z nakladatelství Brokilon bylo, že by se měla kniha objevit v prodeji někdy v říjnu/októbri tohoto roku. Fanouškům tedy nezbývá nic jiného, než knihu vyhlížet v obchodech.