Můžeme nad tím kroutit hlavou jak moc chceme, ale Netflix skutečně chystá vytvořit seriálový spin-off ke svému Zaklínači, jenž se zaměří na Potkany, skupinku mladých zbojníků, ke kterým se v původních knižních předlohách na nějaký čas připojí Ciri. Pracovní název spin-offu zní Riff Raff (Chátra), přičemž bychom se měli dočkat příběhu o nějaké velkolepé vloupačce. Tu Potkani mají chystat proti jakémusi nebezpečnému zločineckému králi, který je nechvalně známý v celém království. V rámci toho lze usoudit, že děj se bude odehrávat ještě před událostmi knihy Čas opovržení, ve které se Ciri s lapky poprvé setká.

Jak znalci knih vědí, Potkani se skládají z následujících členů: Asse, Jiskra, Kayleigh, Mistle, Reef a Giselher, který byl vůdcem celé skupiny. A nyní už známé jména všech herců, kteří členy zbojnické skupiny ztvární. Server Redanian Intelligence se pochlubil fotkou všech představitelů, kterou si můžete prohlédnout níže.

V horním řádku zleva: Ben Radcliffe (Giselher), Christelle Elwin (Mistle) a Fabian McCallum (Kayleigh).

Ve spodním řádku zleva: Aggy K. Adams (Jiskra), Juliette Alexandra (Reef) a Connor Crawford (Asse).

Vyšlo také najevo, že na režii se bude podílet Mairzee Almas, seriálová veteránka, která točila epizody pro slavné série jako Smallville (2010), Prvních 100 (2014), iZombie (2015), Zámek a klíč (2020) a Světlo a stíny (2021), tudíž s fantasy žánrem už určitě zkušenosti má. Zatím však není známo, kolik epizod pro chystaný spin-off vlastně natočí.

Výše zmínění herci by se tím pádem měli objevit i v nadcházející třetí řadě Zaklínače, která události z Času opovržení zadaptuje. Potkani ovšem v celém ději knižní ságy zas až tak velkou roli nehrají. Tedy ne snad, že by se jednalo o nějakou snadno zapomenutelnou bandu, ale jedním z jejich primárních účelů bylo především představit jednoho z nejstrašlivějších padouchů knih, kterým je lovec odměn Leo Bonhart.

Je rozhodně otázkou, proč se Netflix rozhodl nadělit spin-off právě jim. Pochybujeme, že třetí řada jim dá tolik prostoru na to, aby si k nim divák vybudoval nějaký vztah. A hlavně by člověk čekal, že po onom mega maléru jménem Pokrevní pouto, na který se všichni snažíme zapomenout, si bude streamovací platforma na další spin-offy dávat větší bacha.

Každopádně uvidíme, co z celého projektu nakonec vyleze, ale příliš optimismu to v nás nevyvolává. 

Hlavní showrunnerkou by se měla stát scenáristka Haily Hall, která napsala šestou epizodu první řady Zaklínače, tedy díl Vzácný druh. Natáčení by mělo údajně skončit někdy během letošního podzimu, tudíž je možné, že seriálu se dočkáme už někdy v druhé polovině roku 2024.

Spin-off nedávno nabral na palubu ještě herce jako Deoudone Van der Merwe, Warren Masemola a Stevel Marc. O jejich rolích ale zatím nic nevíme.