Knižní sága o bělovlasém Zaklínači už sice dávno skončila, ale to neznamená, že své nejslavnější postavě dal navždy sbohem i její tvůrce, tedy slavný polský autor Andrzej Sapkowski. Letos na podzim to bude přesně 10 let od vydání jeho posledního knižního titulu o Geraltovi z Rivie jménem Bouřková sezóna, který v rámci celé série sloužil jako takový interquel. Sapkowski už v minulosti několikrát naznačil, že bychom se v budoucnu mohli dočkat dalšího knižního dílu, který by odvyprávěl nový příběh našeho milovaného Řezníka z Blavikenu. A nyní se zdá, že je to konečně oficiální. Sapkowski se objevil v nedávném živém vysílání kanálu Fantastic Talk (s), kde hovořil se svými ukrajinskými fanoušky. A když dostal autor otázku, na čem momentálně pracuje, Sapkowski odpověděl následovně:

,,O takových věcech nikdy nemluvím, protože u mě zkrátka nikdy nevíte. Možná něco vytvořím, možná ne. A když jsem řekl, že něco napíšu, a pak jsem to nenapsal, lidé si stěžovali, jako kdybych je oklamal a lhal jim. Proto nerad mluvím o tom, na čem pracuju, dokud to nedokončím. Protože dokud to nedokončím, nemyslím si, že to skutečně existuje.

,,Ale protože u Ukrajinců vždy dělám výjimky, udělám to i tentokrát. Ano, pracuji na nové knize o Zaklínači. A to docela pilně. Může to trvat rok, ale ne déle."

Překvapující může být nejenom fakt, že se nového knižního Zaklínače skutečně dočkáme, ale především i autorovo vyjádření o možném dokončení. Pokud by totiž vše šlo dobře, další kniha by se mohla objevit v regálech knihkupectví možná už někdy v roce 2024. Ale samozřejmě to nechceme zakřiknout.

S tím vším ale také přichází zásadní otázka. O čem by další knižní Zaklínač mohl být? Inu, o tom se zatím můžeme jen dohadovat, ale s téměř stoprocentní jistotou víme, že se nebude jednat o pokračování hlavní ságy, která skončila knihou Paní jezera. Sapkowski na polském Comic-Conu v roce 2018 prohlásil, že závěr ságy je definitivní zakončení Geraltova příběhu, v rámci čehož nepřipadá v úvahu, aby na něj jakkoliv navazoval. Zároveň také tehdy sdělil, že pokud by někdy měla vyjít s Geraltem další kniha, jednalo by se buď o prequel, nebo další interquel, kterým byla i výše zmíněná Bouřková sezóna. Sice se tedy jedná o prohlášení, které je 5 let staré, ale pochybujeme, že autor od té doby svůj postoj změnil. 

Necháme se proto překvapit, co nám další Sapkowskiho kniha nakonec nabídne. Třeba se dočkáme nějakého toho prequelu, který bude zkoumat Geraltův pobyt a výcvik na Kaer Morhen v době, kdy se plnohodnotným Zaklínačem měl teprve stát. A nebo nám autor zkrátka nadělí zcela nové dobrodružství z jiné části Kontinentu, kde bude Geralt opět porážet stvůry, milovat ženy a stoicky filozofovat.

Zatím není ani známo, jak se bude nadcházející knižní titul jmenovat. Ale doufejme, že dalších pořádných odpovědí se dočkáme ještě letos.

Jsme ale každopádně rádi, že Sapkowski svou knižní sérii i nadále rozšiřuje. Jeho jistý spisovatelský kolega, který se určitou knižní fantasy ságou také proslavil a je o rok mladší než Sapkowski, by si z něho mohl vzít příklad. Ano, mluvíme o tobě, G. R. R. Martine.