Tržby filmového Flashe jsou zatím nesmírně bídné. Z filmu se tak čím dál víc stává jeden z největších malérů studia Warner Bros. Discovery, které podle všeho mělo ve snímek poměrně velkou důvěru. Když se ale podíváme na momentální čísla z pokladen, tak je jasné, že pro studio to je opravdu dost hořké zklamání.

Jak už jsme vás informovali v našem pondělním box office okénku, Flash po svém druhém víkendu utržil pro domácí box office jen 15,2 milionů dolarů, což byl v porovnání s víkendem minulým propad o více než 72%. Celosvětově má zatím snímek na kontě 212,5 milionů, nicméně Luiz Fernando, který se zabývá analýzou filmových tržeb, odhaduje, že film by měl ve výsledku utržit od 280 do 310 milionů, k vyšším číslům už podle všeho nedosáhne.

Pokud by to byla pravda, tak film by byl pro Warnery vyloženou katastrofou. Samotný rozpočet filmu totiž činil něco kolem 200 milionů dolarů, tudíž levný rozhodně nebyl. Propagační kampaň ale Warnery vyšla na dalších 150 milionů, přičemž nesmíme zapomenout na to, že něco stojí i uvedení do světových kin, která si navíc v pokladnách nechají určitý podíl z prodaných lístků. Co z toho tedy plyne? 

Ano, kdyby Warneři premiéru Flashe loni na podzim skutečně zrušili, což kvůli Ezrovi Millerovi jednu dobu opravdu hrozilo, možná by nakonec spíše ušetřili. Fernando taktéž tvrdí, že studio mohlo také potenciálně ušetřit i tím, kdyby snímek poslali rovnou na službu Max (u nás stále ještě HBO Max). Jelikož ale měli Warneři ve film velkou důvěru, rozhodli se ho poslat do kinosálů. Což se jim evidentně vůbec nevyplatilo.

Zde se hodí připomenout si snímek Batgirl, jehož premiéru Warneři skoro před rokem skutečně zrušili. Film měl podle všeho opravdu bídné testovací promítání, kvůli kterému se studio začalo obávat, že snímek by se mohl setkat s neúspěchem. Testovací promítání u Flashe bylo naopak přijato velice pozitivně, dokonce i sám James Gunn, jeden z šéfů DC Films, prohlásil, že Flash je jeden z nejlepších superhrdinských filmů, co kdy viděl.

Marketingu filmu ale uškodila kauza s Ezrou Millerem, který měl v roce 2022 řadu svých bláznivých dobrodružství. Kdyby tudíž Ezra Miller nevyhověl požadavkům studia, které loni chtělo, aby se herec za své chování veřejně omluvil a podstoupil léčbu, a dále by vyváděl, možná by tím studiu prospěl. Warneři by tak premiéru Flashe zrušili a aniž by se o tom někdy dozvěděli, ušetřili by tím stovky milionů dolarů. 

Co z toho všeho tedy plyne? Inu, v první řadě na pokračování Flashe zaručeně nedojde. Režisér Andy Muschietti totiž v minulosti uvedl, že už má nápad na pokračování, v němž by nesměl chybět Ezra Miller. Ale s takovými tržbami na to může asi rovnou zapomenout.

V druhé řadě to nevěstí nic dobrého pro Millera, respektive pro jeho budoucnost ve filmovém DC univerzu. Už mnoho měsíců se šíří zvěsti o tom, že herec by mohl roli bleskurychlého hrdiny ztvárňovat i v budoucnu. Ale po tomto maléru by nás nepřekvapilo, kdyby se Warneři rozhodli dát od naší milované Zhouby Havaje ruce pryč. Pokud jste náhodou ještě neviděli naši recenzi na Flashe, můžete to napravit níže.