S příchodem nového desetiletí se začíná pomalu rozjíždět nová éra pro fantastický svět J. R. R. Tolkiena, který má dodnes a zaslouženě ohromnou fanouškovskou základnu. Nejdříve jsme se dočkali hraného seriálu od Amazonu, za rok k nám dorazí anime spin-off, který se zaměří na Rohan, a samozřejmě nesmíme zapomenout na odkoupení práv na adaptace Tolkienových děl společností Embracer Group, což přislibuje případné další filmové a seriálové projekty. Nyní se ale zdá, že na některých z nich budou pracovat staří známí.

The Hollywood Reporter nedávno oznámil, že společnosti Warner Bros. Discovery a New Line, které dohlížely na výrobu milované trilogie Petera Jacksona, uzavřely víceletou smlouvu s Embracer Group, aby mohly vytvořit další filmové adaptace. Podle Warnerů bychom se měli podívat do jiných zákoutí Středozemě, fanoušci by tudíž neměli očekávat remake trilogií Pána prstenů a Hobita.

A když už je o nich řeč, vyšlo také najevo, že na výrobě filmů by se mohl nějakým způsobem podílet i jejich režisér Peter Jackson. On a scenáristky Fran Walsh a Philippa Boyens, které se podílely na scénáři ke všem šesti filmům, jsou údajně v kontaktu s Warnery a představiteli Embracer Group, přičemž všichni tři filmaři se těší na to, až uslyší, jak chtějí společnosti posunout filmovou značku kupředu. 

Je tedy možné, že Jackson se vrátí na režisérské křeslo pro jeden z chystaných projektů, přičemž se k němu připojí i obě zmíněné scenáristky? To se necháme překvapit. Každopádně doufejme, že se odpovědí dočkáme ještě letos.

Do Středozemě jsme se minulý rok vrátili skrze Amazon seriál Pán prstenů: Prsteny moci. A i přestože reakce diváků byly spíše rozporuplné, sledovanost měla první řada rozhodně velice slušnou. V roce 2024 se dočkáme ještě anime filmu The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim, který bude pojednávat o válce Rohanu proti divokým lidem z Vrchoviny.

O čem by ale mohly být budoucí filmy? Inu, pokud bychom se podívali na takový Silmarillion a Tolkienovy Nedokončené příběhy, tak materiálu mají tvůrci požehnaně. Třeba bychom se konečně mohli dočkat slavného milostného/hrdinského příběhu o Berenovi a Lúthien, ve kterém mimo jiné vystupuje také bratr Galadriel Finrod Felagund, první Temný pán Morgoth a jeho hlavní služebník maiar Sauron. A kdybychom chtěli vidět temnější stránku slavného fantasy světa, nabízí se také zadaptovat tragický příběh Túrina Turambara, patrně neslavnějšího Tolkienova antihrdiny.

Pokud by však chtěli Warneři a New Line zůstat ve Třetím věku Středozemě a zaměřit se na známé postavy, které se už ve filmových adaptacích objevily, zajímavý by mohl být také nějaký film o minulosti a původu Aragorna, o kterém už vznikly vcelku povedené fan filmy jako Lov na Gluma (2009) a Zrození naděje (2009). Ale uvidíme, co pro nás společnosti ukuchtí. 

Vcelku pochybujeme, že tvůrci budou chtít natočit něco z Druhého věku, protože ten chce ve svém celku v rámci chystaných pěti sezónách evidentně odvyprávět výše zmíněný seriál Prsteny moci. Jeho druhá řada se momentálně natáčí, přičemž na Amazon Prime Video by měl dorazit někdy v průběhu roku 2024. Co ale má v plánu Warner Bros., je zatím ve hvězdách.

Který příběh ze Středozemě byste rádi viděli zfilmovaný vy?