Z hollywoodských končin se k nám dostala smutná zpráva. Ve čtvrtek 1. února v kalifornském Los Angeles náhle zemřel americký herec Carl Weathers, který se proslavil skrze známé franšízy jako Predátor, Rocky a Star Wars. Bylo mu 76 let. O hercově smrti veřejnost informovala jeho rodina.

Carl Weathers se narodil v roce 1948 v New Orleans. Jaký malý byl velký fanoušek sportu, kterému se posléze chtěl věnovat i profesionálně. V první polovině 70. let se mu tak začala rozjíždět slibná kariéra hráče amerického fotbalu. Posléze ji ale vyměnil za tu hereckou. Ještě jako hráč fotbalu si každopádně začal přivydělávat jako komparzista, o něco větší role pak měl v roce 1975, kdy se objevil například ve snímku Bucktown, město zločinu a seriálu Kung Fu. O rok později si také zahrál epizodní roli ve slavné sérii Starsky a Hutch. 

Rok 1976 byl ale pro Weatherse zásadní z jiného důvodu. Tehdy se totiž objevil ve filmu Rocky se Sylvestrem Stallonem, ve kterém si zahrál boxera jménem Apollo Creed, Rockyho primárního oponenta. Jednalo se o roli, která de facto definovala celou Weathersovu kariéru. Herec si pak svou legendární roli zopakoval ještě pro druhý, třetí a čtvrtý díl.

Po roce 1976 se herec objevil v titulech jako Blízká setkání třetího druhu (1977), Oddíl 10 z Navarone (1978), Na život a na smrt (1981) a Útěk v řetězech (1986).

V roce 1987 mu také přistála k nohám další slavná role. V legendární sci-fi Predátor si po boku Arnolda Schwarzeneggera zahrál plukovníka Dillona, který se postavil smrtícímu návštěvníkovi z vesmíru.

Poté následovaly filmy jako Action Jackson (1988), Hurricane Smith (1992) a Rivalové (1996). 

Po přelomu tisíciletí se Weathers objevoval v řadě spíše špatně hodnocených televizních titulů, nicméně o něco zajímavější už byla jeho účast v seriálovém světě. Zahrál si v sériích jako Arrested Development (2003), Chicago Fire (2012) a Policie Chicago (2014).

Především se mu ale podařilo zazářit ve Star Wars seriálu Mandalorian (2019), kde si zahrál vychytralého Greefa Kargu, dokonce si i sám zrežíroval dvě epizody. Za zmíněnou roli byl také v roce 2021 nominován na prestižní cenu Emmy.