Svět filmů a především seriálů zastihla velice nečekaná a smutná zpráva. Americký herec Matthew Perry, kterého budou mnozí nejlépe znát z legendárního seriálu Přátelé (1994), byl nalezen mrtev ve svém domově v Los Angeles. Podle dostupných zdrojů se zdá, že herec zemřel ve vířivce poté, co se společně se svým asistentem vrátil ze sportování domů. Asistent posléze našel herce mrtvého. Tuto informaci následně potvrdila i policie, přičemž momentálně se zdá, že na místě nebyly nalezeny žádné drogy, stejně tak ani stopy po násilí. Spekuluje se každopádně o tom, že by za celou tragickou událostí mohly stát srdeční problémy, které herce nějaký čas trápily. Bylo mu 54 let.

Matthew Perry se narodil 19. 8. 1969 americkému herci Johnu Bennetovi Perrymu a novinářce Suzanne Marie Langfordové, po rozvodu rodičů však vyrůstal se svou matkou. Nastoupil na základní školu Rockcliffe Park Public School, na které studoval spolu s Justinem Trudeauem, budoucím premiérem Kanady. Perry byl už od dětství velkým milovníkem tenisu, nicméně lásku k herectví začal následně objevovat na střední škole. Když poté v patnácti letech odjel za otcem do Los Angeles, začal uvažovat o herecké kariéře. 

Ta se mu začala rozjíždět v 80. letech, v té době už měl Perry zkušenosti nejenom jako stand up komik, ale s účinkováním v televizi. Pravidelně se tak začal objevovat v komediálním seriálu Second Chance (1987), mihl se pak i ve dvou epizodách páté řady série Cesta do nebe (1988).

Vystupoval i ve filmovém světě, jeho celovečerním debutem se stalo romantické drama Jimmy Reardon (1988) a o rok později jsme ho mohli vidět i v komedii Ruce pryč od mé dcery (1989). Jeho absolutně největší chvíle slávy ale měly přijít až v 90. letech. Na začátku této éry se Perry objevil například v sitcomu Sydney (1990), pak ve slavné sérii Beverly Hills 90210 (1990) a za zmínku ještě stojí komediální Home Free (1993).

O rok později se pak objevuje v legendárním seriálu Přátelé, díky kterému jeho sláva vystřelila do nových výšin. Perry se zde ujal role Chandlera Binga, fanoušky milovaného vtipálka z Manhattanu, který to v jednu chvíli dal dohromady se svou kamarádkou Monikou (Courteney Cox).

I přestože Přátelé hercovi přinesli slávu, v druhé polovině 90. letech se Perry začal potýkat s úzkostmi, alkoholismem a závislostí na drogách. Sám každopádně utratil přibližně 9 milionů dolarů za samotnou léčbu, přičemž nedávno mu vyšla kniha Přátelé, lásky a ten ohromný průšvih, kde o svém životním zápolení pojednává. 

Perryho kariéra se samozřejmě dál rozvíjela i po Přátelích, v 90. letech se ještě objevil v komediích jako Jen blázni spěchají (1997), Málem hrdinové (1998) a Tři do tanga (1999). Jednu z jeho nejznámějších filmových rolí můžeme ale znát z krimi komedie Můj soused zabiják (2000) a následného pokračování (2004), kde si zahrál po boku Bruce Willise.

Po přelomu tisíciletí se pak Perry objevil v dalších komediálních titulech jako Sloužit Sáře (2002), Zmatená duše (2007) a Znovu 17 (2009). V roce 2019 se pak objevil v nostalgickém výročním speciálu Přátel Friends 25th: The One with the Anniversary, což byla i jeho poslední filmová role.

Na seriálový svět však nezanevřel, pravidelně se začal objevovat v sériích jako Studio 60 (2006), Mr. Sunshine (2011) a Go On (2012). V roce 2015 se stává jedním z tvůrců komediálního seriálu Správná dvojka, ve kterém zároveň ztvárnil jednu z hlavních rolí.

Na kontě má i jednu nominaci na Zlatý glób. A to za jeho účinkování v televizním filmu The Ron Clark Story (2006). V posledních letech se Perry také snažil pomáhat dalším lidem, kteří se potýkali se závislostmi.

Charismatického herce mohou znát také příznivci videoher, zejména postapokalyptické série Fallout. Matthew Perry totiž namluvil gangstera Bennyho v kultovním RPG Fallout: New Vegas (2010) od studia Obsidian Entertainment.