Americký herec Christopher Walken patří v Hollywoodu k žijícím legendám. Ale věděli jste, že v sedmdesátých letech se nezdařile ucházel o slavnou roli pašeráka Hana Sola ze Star Wars? I přestože v té době ještě ze Star Wars nebyl žádný fenomén, o roli se i tak ucházely celé stovky herců. Jedním z nich byl i Christopher Walken, kterému se však herecká kariéra teprve rozjížděla, v polovině sedmdesátek se totiž ještě jednalo o poměrně nepříliš známého herce. Než však nakonec roli získal Harrison Ford, George Lucas a jeho tým zvažovali ještě další kandidáty, například Jamese Caana, Kurta Russela a i tehdy neznámého Sylvestera Stallona. 

Mezi tyto neúspěšné kandidáty patřil i Walken, který se o celé věci rozpovídal v rozhovoru pro The Financial Times.

,,Zúčastnil jsem se konkurzu pro Star Wars, ale dle mého názoru jsem neměl ani sebemenší naději na to, abych tu práci nakonec získal. O tu roli se ucházelo asi 500 dalších herců, takže to opravdu nebylo jenom o mně a o někom jiném. Měl jsem ale štěstí, protože bych v té roli byl příšerný.“

Herec se k tomuto názoru dobral v momentě, kdy poprvé viděl v prvním Star Wars filmu výkon Harrisona Forda. Jeho rebelantské a krapet arogantní pojetí milovaného pašeráka bylo něco, co by Walken prý nikdy nemohl tak dobře zahrát. 

Je třeba si ale položit otázku, zda by se věci neodehrály jinak, kdyby byl v té době Walken už hereckou celebritou. Rok po vydání Nové naděje s ním totiž vyšel slavný film Lovec jelenů, díky kterému jeho kariéra rázem vystřelila do nebes. Kdyby se tudíž konkurz odehrál jen o pár let později, Walken by měl mnohem větší naděje na získání role. Je ovšem pravda, že si herce v roli Sola opravdu příliš představit nedokážeme.