Joe Abercrombie je britský psycholog, filmový střihač a v první řadě jeden z nejvýraznějších fantasy autorů, kteří se soustředí na subžánr grimdark fantasy. Ptáte se, co to vlastně znamená? Zjednodušeně řečeno je to fantasy, které se snaží být dospělejší, realističtější a celkově temnější než ostatní knihy v tomto žánru. Že se to zdá jako oxymóron? Opak je pravdou. Podívejte se jak se tento přístup vyplatil G. R. R. Martinovi, dalšímu zástupci tohoto subžánru.

Přečtěte si také: Spisovatel Patrick Rothfuss začal spolupracovat s One Shot Network na dramatických podcastech

 Ale zpět k Abercrombiemu. Ten na knižním trhu prvně prorazil knihou Sama čepel z trilogie První zákon. V něm se soustřeďuje na svět kde je magie sice pomálu, zato je zaplněn mnohovrstvými postavami, které by se dali stěží označit za hrdiny tedy, pokud vůbec. Barbarský bersek, rozmazlený šlechtic a zatrpklý inkvizitor nezní zrovna jako nejsympatičtější sestava a to jsem právě vyjmenoval ty na „dobré“ straně barikády. Takže si asi můžete udělat obrázek o tom, jak cynický Abercrombieho svět je.

Jeho trilogie měla úspěch, a tak se dočkala několika volných pokračovaní jako například Ostré konce, Nejlépe chutná za studena, Hrdinové a Rudá země. Poté si od svého světa na chvilku odpočinul a napsal trilogii Moře střepů pro mladší čtenáře. To je však také pořádně drsná. Tedy v mantinelech toho co si v této sérii mohl dovolit.

Nyní se však znovu vrací do jeho originálního světa, který mají fanoušci nejraději. Kniha Trocha zlé krve není další z jeho vedlejších příběhů. Patří do zcela nové série Věk šílenství. Ta přináší velké změny. Nejenže se nesetkáme s anti hrdiny, které jsme si tak oblíbili, ale s jejich potomky. Nová generace hrdinů není jediná změna. Abercrombieho svět jako takový také doznává také změn. Posunuje se ze středověku do průmyslové revoluce. Vesmír Prvního Zákona tedy dokazuje, že není jeden ze stagnujících světů kde pseudo středověk trvá tisíce let.

"Nad Adovou se začínají tyčit komíny průmyslové revoluce a svět oplývá novými příležitostmi. Staré spory jsou ale stále stejně živé. V krví zbroceném pohraničí Anglandu se Leo dan Brock snaží vydobýt si slávu na bitevním poli a porazit drancující armády Stoura Nightfalla. Doufá, že mu v tom pomůže Koruna. Ale syn krále Jezala, neschopný princ Orso, je muž mnoha zklamání. Savine de Glokta – lvice salónů, investorka a dcera nejobávanějšího muže Unie – má v úmyslu probít si cestu na samotný vrchol společenské haldy všemi možnými prostředky. Ale slumy kypí vztekem, který ani všechny peníze světa nedokážou ovládnout. Začíná věk strojů, avšak věk magie tvrdohlavě odmítá zemřít. Rikki se s pomocí šílené horalky Isern-i-Phail pokouší ovládnout požehnání nebo kletbu Dlouhého oka. Nahlížet do budoucnosti je hezká věc, ale jelikož první mezi mágy pořád ještě tahá za nitky, změnit ji bude něco docela jiného…"

Kniha je koncipovaná tak aby jste si jí mohli užít i samostatně, avšak je logické, že znalost předchozích knih váš zážitek s knihy může pouze prohloubit. Kniha je již nyní dostání ve vašich knihkupectvích.