Minulý týden dorazil do kin další díl o Transformerech s podtitulem Probuzení monster, který v žebříčku domácího box officu za minulý víkend nakonec překonal animovaného Spider-Mana. Ale opravdu jen o fous. Během svého zahajovacího víkendu snímek v USA utržil 60,5 milionů dolarů, což zní relativně nadějně. Například Bumblebee, předešlý díl z roku 2018, utržil po svém zahajovacím víkendu jen 21 milionů dolarů. To dávalo Paramountu jasně najevo, že o slavnou filmovou sérii o obřích robotech už diváci příliš zájem nemají.

Jistě, 60,5 mega v rámci celé značky není nic ohromujícího, už jsme tu měli díly, které odstartovaly s mnohem většími tržbami, ale i tak to dává jistou naději, že zájem diváků ještě není úplně v tahu.

Celosvětově snímek utržil 170,5 milionů dolarů, v následujících týdnech každopádně uvidíme, zda se bude snímku dále dařit. Pořád je totiž možné, že počáteční zájem rychle opadne, v rámci čehož čeká na studio Paramount další propadák, kterým bohužel byla i skvělá fantasy Dungeons & Dragons: Čest zlodějů. Příští víkend budeme mít každopádně lepší obrázek o tom, jak si snímek povede. 

Na druhém místě v žebříčku domácího box officu se nepřekvapivě umístil chválený animák Spider-Man: Napříč paralelními světy, který utržil 55,4 milionů. Oproti minulém víkendu se jedná o propad více než 54%, ale i tak se stále jedná o skvělý výsledek, na které může být Sony náležitě pyšné. Obzvlášť i s ohledem na mezinárodní tržby. Celosvětově má už snímek na kontě necelých 390 milionů, čímž už za pouhý druhý víkend překonal výsledek předešlého dílu z roku 2018 (375 milionů). Jiným superhrdinům možná nastaly v kinech krušné časy, ale Spidey evidentně furt válí.

Na třetí místo spadl hraný remake Malé mořské víly, který po víkendu utržil 22,7 milionů, což je propad skoro až o 45%. Snímku pomohlo ještě uvedení v Japonsku, ale i tak jeho tržby nejsou kdovíjak působivé. Celkově má film na kontě 414 milionů dolarů, přičemž podle odhadů by měl remake skončit někde za hranici 600 milionů. Ale vzhledem k tomu, že rozpočet byl 250 mega, tak by se o žádný spanilý výsledek určitě nejednalo. Nechceme to zakřiknout, ale zdá se, že zájem o Disneyho hrané remaky pomalými kroky upadá. Hurá!

Na čtvrtém místě se po minulém víkendu překvapivě udrželi třetí Strážci Galaxie, kteří utržili 7 milionů dolarů. A vzhledem k tomu, že premiéra byla před více než měsícem, tak Marvel z toho může mít jednoznačně radost. Celosvětově má snímek na kontě krásných 806 milionů. Kdyby se mu ještě podařilo utržit jen několik desítek mega, překonal by s tržbami dvojku z roku 2017. I tak se ale pro Marvel jedná o uspokojující výsledek.

Páté místo patří hororu Kostlivec, který utržil 6,9 milionů, celosvětově pak 39 milionů. A to je po druhém víkendu docela malér, protože rozpočet činí 35 milionů. Studio 20th Century by mělo raději už počítat se ztrátami.

A ještě zde zmíníme tragické Rychle a zběsile 10, které se propadlo na místo šesté. Po minulém víkendu snímek utržil 5,1 milionů, přičemž celosvětově má na kontě 652 milionů. Opět připomeneme, že rozpočet činil šílených 340 mega, což znamená, že z první části desátého dílu bude se vší pravděpodobností kolosální neúspěch. 

A na co do kina tento týden? Inu, pokud ve vás naše série ezrovinek nevzbudila nějakou fobii z Ezry Millera (nepřekvapilo by nás to), tak zkuste dát šanci superhrdinskému Flashovi, ve kterém se kromě titulního hrdiny objeví i Batman Michaela Keatona a nová verze Supergirl. Snímek by měl být zároveň i určitým restartem filmového DC, které vyšlape cestičku pro univerzum DCU Jamese Gunn a Petera Safrana.

Flash bude v našich kinech premiérovat ve čtvrtek, tedy 15. 6. 2023. Níže se můžete podívat na oficiální trailer.