Nově vydaný trailer naznačuje, že chystaná hraná série The Acolyte, kterou uvidíme letos v létě na Disney+, patří mezi projekty, jež dost očividným způsobem využívají skutečnost, že svět Star Wars do velké míry vychází z westernů a samurajských filmů. Velkou inspiraci snímky o samurajích a příběhy zaměřenými na bojová umění potvrdila i showrunnerka Leslye Headland v rozhovoru pro oficiální Star Wars web, při této příležitosti toho ale o novém příběhu z předaleké galaxie odhalila mnohem víc.

Trailer nám nabídl mimo jiné první pořádný pohled na hranou verzi rytířky Jedi Vernestry Rwoh (Rebecca Henderson), kterou lze znát hned z několika knih a komiksů ze série Star Wars: Vrcholná republika. V nich je Vernestra dost mladá, podle Leslye Headland je ale v době, v níž se odehrává The Acolyte, na světě už více než 100 let. Chystaná série, která slibuje první hrané ztvárnění období vrcholné Republiky, je tedy od už vydaných publikací časově dost vzdálená, přestože s nimi sdílí stejné období na časové ose světa Star Wars.

Jelikož éra vrcholné Republiky nenabízí při vší úctě k nepřátelským Nihilům žádnou celogalaktickou válku, The Acolyte se má zaměřit na osobnější konflikty a skromnější šarvátky menšího množství postav. Cílem je očividně nabídnout divákům o něco temnější styl a příběh zaměřený na dualitu, která existuje za hranicemi zjednodušeného, černobílého pohledu na dobro a zlo. Headland chce konkrétně odpovědět na otázku, co se pokazilo. Potažmo co vedlo k tomu, že z kdysi mocného řádu Jedi, jenž je v období vrcholné Republiky na vrcholu, stane organizace, která v průběhu filmových prequelů selže a která nedokáže rozpoznat, že republikový senát ovládá sithský lord.

The Acolyte nám tudíž naplno ukáže dobu, v níž byla existence Sithů považována za zcela vyloučenou. A podle všeho by chystaná série mohla udělat radost nejen příznivcům období vrcholné Republiky, ale i fanouškům tzv. rozšířeného vesmíru Star Wars, tedy univerza dnes už nekanonických příběhů, které jsou distribuovány pod značkou Legends. Minulosti celého konceptu a tomu, co je a co není kanonické, jsme v minulosti věnovali celé téma, nyní je ale důležité, že Leslye Headland podle svých slov do The Acolyte dostala vliv nejen samurajských filmů, původních Star Wars filmů a aktuálně dostupných knih a komiksů ze série Star Wars: Vrcholná Republika, ale také rozšířeného vesmíru alias EU (Expanded Universe), potažmo Legends.

Z kombinace těchto vlivů vzešla třeba napůl lidská, napůl theelinská Jedi Jecki (Dafne Keen), která je učednicí mistra a hlavního hrdiny jménem Sol (Lee Jung-jae). The Acolyte rovněž představí zygerrianského Jedie a do kánonu uvede jakousi rasu, kterou jsme zatím neviděli. S ohledem na téma příběhu nové série se vyloženě nabízí možnost, že by mohlo jít o čistokrevné Sithy, napříč všemi příběhy spadajícími do nekanonické Legends kontinuity se ale během let objevilo tolik různých ras, že může jít v podstatě o cokoliv.

Headland však zdůrazňuje, že začátek i pozdější průběh chystané série využívá hned několik opravdu velkých nápadů původem z Legends. „Jsou tu i nějaké EU prvky, které jsem se rozhodla zakomponovat, protože jsem si myslela, že jsou super, a nikdo mi neřekl, že nesmím,“ dodává Leslye Headland. A dost jasně tím naznačuje, že společnost Lucasfilm je aktuálně v rámci možností využití prvků ze starších, nekanonických titulů se značkou Star Wars v kánonu opravdu benevolentní.

Showrunnerka navíc slibuje, že za sebou nemusíte mít ostatní Star Wars seriály a a že nemusíte znát ani knihy a komiksy ze série Star Wars: Vrcholná Republika, abyste si The Acolyte užili. Připravovaný seriálový příběh má naopak představovat ideální vstupní bod do období vrcholné Republiky, a to i pro nováčky. Něco takového nám ale bylo v minulosti v souvislosti se Star Wars slibováno už mnohokrát a jen málokdy to byla pravda. Stačí si vzpomenout na nedávnou Ahsoku, která vyloženě sází na to, že diváci znají události animovaných seriálů Star Wars: Klonové války a Star Wars Povstalci.

Bude na tom The Acolyte lépe? To budeme moci zjistit 4., resp. u nás nejspíš až 5. června/júna 2024 (kvůli odlišným časovým pásmům). Ten den budou mít premiéru první dvě epizody.