The Acolyte, nová hraná série ze světa Star Wars, dorazí na Disney+ už 4. června/júna 2024 (u nás kvůli časovému posunu nejspíš až následující den ráno), což společnost Lucasfilm teprve včera potvrdila s pomocí parádního plakátu. Nyní tu máme i první trailer, který potvrzuje, že nás tentokrát čeká něco, co by se dalo popsat jako mysteriózní thriller v kulisách Star Wars. A co by mělo udělat radost těm, kteří si příběhy z předaleké galaxie neumí představit bez velkého množství světelných mečů.

Co víc, The Acolyte představuje vůbec první možnost spatřit éru vrcholné Republiky, která je zasazená do doby pár set let před událostmi filmové ságy Skywalkerů, v hrané podobě určené pro filmy a seriály. Dosud toto období dominovalo stejnojmenné sérii knih a komiksů a už několikrát prosákla i do oblasti počítačových, konzolových a VR her.

Už včera pak tvůrci nové hrané série na oficiálním Star Wars webu prozradili, že se The Acolyte točí okolo vyšetřování šokující série vražd. To postaví respektovaného mistra Jedi jménem Sol (Lee Jung-jae) proti Mae, nebezpečné válečnici z jeho minulosti, kterou ztvárnila herečka Amandla Stenberg. Oba musí následně při sledování stop kráčet po temné cestě, na níž zlé síly odhalí, že všechno není tak, jak to vypadá. Hereckou sestavu, v jejímž čele stojí Lee Jung-jae a Amandla Stenberg, pak tvoří ještě Manny Jacinto, Dafne Keen, Charlie Barnett, Jodie Turner-Smith, Rebecca Henderson, Dean-Charles Chapman, Joonas Suotamo a Carrie-Anne Moss.

Z dřívějška víme, že Henderson ztvární rytířku Jedi Vernestru Rwoh, která se ve výrazně mladší podobě představila v už vydaných knihách a komiksech ze série Star Wars: Vrcholná Republika, zatímco stávající představitel Chewbaccy Joonas Suotamo tentokrát dostal roli wookieeského mistra Jedi jménem Kelnacca. A nově jsme se dozvěděli, že mistryni Jedi hraje také Carrie-Anne Moss (Matrix). Její postava se konkrétně jmenuje Indara.

Pokud jde o štáb v pozadí série The Acolyte, showrunnerkou je tentokrát Leslye Headland (Ruská panenka), zatímco výkonnými producenty jsou kromě Headland také ředitelka Lucasfilmu Kathleen Kennedy, dále Simon Emanuel, Jeff F. King a Jason Micallef. Na dalších produkčních pozicích pak najdeme jména jako Charmaine DeGraté, Kor Adana, Rayne Roberts, Damian Anderson, Rob Bredow nebo Eileen Shim.

Na začátku června/júna přitom uvidíme hned dvě epizody, jejichž režii má na svědomí samotná Leslye Headland. Celkem dojde na tradičních osm dílů, pod nimiž jsou jako režiséři podepsáni také Kogonada (3. a 7. epizoda), Alex Garcia Lopez (4. a 5. epizoda) a Hanelle Culpepper (6. a 8. epizoda). O hudební doprovod se tentokrát postaral Michael Abels.