Shad M. Brooks a jeho YouTube kanál Shadiversity jsou mezi fanoušky populární kultury známé pojmy. Věnuje se převážně historii, historickému šermu, fantasy a sci-fi filozofii a mečům. Před nějaký časem dotáhnul do konce něco, o čem někdy přemýšlel snad každý nerd. Vydal vlastní fantasy román s názvem Shadow of the Conqueror.

Po nějakém čase se rozhodl, že tento román převede do vizuálního média. Pro začátek plánuje krátký 15 minutový fanouškovský film, ale pokud se vybere dostatek peněz, může z něj stát i celovečerní film. No třeba se to podaří. Shad má na YouTube 949 000 odběratelů a to už je základna, se kterou se dá pracovat.

"Po mnoha letech v exilu Dobyvatel Dayless, dříve nelítostný vládce známý jako Velký Bastard, konfrontovaný se všemi zvěrstvy, které za své vlády napáchal, se rozhodne vzít si vlastní život. Ale světlo pro něj má jiné plány. Místo úlevy, kterou mu měla přinést smrt, je znovu mladý. Musí udržet svojí identitu v tajnosti a čelit světu, který byl pokřiven jeho zásahem."

Premisa zní vcelku zajímavě. Dayless mi připomíná jednoho chlápka s nezaměnitelným knírkem. Sledovat takového "hrdinu" není ve fantasy úplně obvyklé a myslím si, že by to mohlo celý zážitek jedině ozvláštnit. Ani svět tohoto fantasy není úplně obvyklý: "Everfall je svět věčného dne, kde se kontinenty vznášejí na nekonečné obloze. Lidé žijí v násilné kultuře kde se každý spor řeší duelem. Obyvatelé jsou neustále ozbrojeni aby mohli čelit další noci. Sluneční a temné kameny jim dovolují tvořit zbraně a létající lodě."

Neobvyklé světy jsme tady měli už hodně krát. Snad každý autor se snaží přijít s co nejoriginálnějším. Problém je však s převedením autorovi vize do hrané podoby. Tím by mohl být film zajímavý nejen mezi nezávislou tvorbou, ale vážnější produkcí.

Produkci filmu si vezme na starost Montrealské studio Diratia. Ti se většinou soustředí na práci pro filmy, ale všichni členové jsou prý nadšenci do filmu a fantasy. Členové týmu pochází z různých částí světa a spolupracovali na X -Mení sérii, Útoku na Bílý dům nebo krátkém filmu Assassin's Creed Lineage.

A aby toho nebylo málo film bude mít i českou stopu. Do akčních scén se zapojí šermíři z Adorea Olomouc. Jestli je filmaři nechají dělat svojí práci, mohu vám zaručit, že se dočkáme lepších duelů než ve většině Hollywoodských filmech. A protože samotný Shad se středověkému boji věnuje, můžeme čekat, že souboje budou historicky přijatelné.

Přečtěte si také: Šermíři ze skupiny Adorea natočili akční kraťas

Více o projektu se můžete dozvdět na oficiální Kickstarterové stránce.