Jak už mnozí filmoví a komiksoví nadšenci vědí, v letošním roce skončí éra DCEU, na jejíž místo nastoupí zcela nové univerzum jménem DCU od Jamese Gunna a Petera Safrana. Filmového Flashe už máme za sebou, ovšem ten skončil pro studio Warner Bros. Discovery vyloženě katastrofálně. Letos se ale ještě dočkáme dvou dalších DC filmů, Blue Beetle, jenž vstoupí do kin příští měsíc, a samozřejmě pokračování Aquamana.

Blue Beetle je takovou podivnou záhadou, sice se bude jednat o film, který stále ještě spadá do starého režimu, ale podle Jamese Gunna se bude jednat o první DCU postavu, nicméně zde je nutné dodat, že jeho chystaný snímek o Supermanovi zas bude prvním DCU filmem. Ano, už teď v tom začínáme mít zmatek.

Pak tu ale máme druhého Aquamana, kterého jsme se měli dočkat už mnohem dříve, ovšem kvůli několika odkladům se v kinech objeví až ke konci roku. Jednat se každopádně bude o poslední DCEU film. Co od něho tedy v rámci chystaného DCU univerza můžeme čekat? 

Serveru ComicBook nedávno poskytl rozhovor sám režisér James Wan, který se postaral i o první díl z roku 2018. Ten v rozhovoru uvedl, že už první Aquaman byl v podstatě hodně samostatným filmem, jenž se odehrával ve svém vlastním světě. Dvojka by na tom měla být v podstatě stejně. Tudíž s nějakým dojemným ohlédnutím za všemi tituly z DCEU, kterých jsme se v průběhu minulých let dočkali, bychom raději počítat neměli. Podle Wana fanoušci milují především Jasona Momou jakožto titulního hrdinu, stejně tak i úžasný podmořský svět, jenž nám ve dvojce ukáže své další krásy.

Nyní je otázkou, jak moc budou Warneři snímek propagovat. Hraným DC titulům se zkrátka vůbec nedaří. Kromě Flashe byl propadákem také druhý díl Shazama, jenž má na kontě jen bídných 133,7 milionů dolarů, a Blue Beetle se vší pravděpodobností také nebude žádným komerčním hitem, protože se jedná o nového a neznámého superhrdinu, kolem kterého ani není moc známých herců. První Aquaman je ale komerčně nejúspěšnější DC film všech dob, celosvětově vydělal až 1,1 miliardy dolarů. Zda se ale po letech, kdy superhrdinské filmy přestaly tak táhnout, bude jednat o podobný úspěch, je samozřejmě otázkou.

Co se týče hlavního příběhu, tak do pokračování Aquamana se samozřejmě opět vrátí Jason Momoa jako Arthur Curry. Ten bude muset se vší pravděpodobností spojit síly se svým bratrem Ormem (Patrick Wilson), který působil jako hlavní padouch v prvním díle. Oba dva se tak budou muset postavit nepříteli, který vyloženě prahne po Arthurově smrti. Tím je nebezpečný padouch Black Manta (Yahya Abdul-Mateen II), který od dob prvního dílu výrazně zesílil, přičemž se už nemůže dočkat, až se Aquamanovi řádně pomstí.

James Wan se tak vrátil do pozice režiséra, přičemž o scénář se zas postaral jeho dlouholetý kamarád a spolupracovník David Leslie Johnson-McGoldrick.

Oficiální premiéra je stanovená na 21. 12. 2023.