Tvorbu slavného režiséra Taiky Waititiho si mnozí filmoví nadšenci budou spojovat především asi s komediálním žánrem. Kromě dvou marvelovek o Thorovi nám tak nadělil vtipné podívané jako Co děláme v temnotách (2014), Hon na pačlověky (2016) a Králíček Jojo (2019), přičemž na konci letošního roku nám nadělí sportovní komedii jménem Next Goal Wins s Michaelem Fassbenderem v hlavní roli. V budoucnu se ale novozélandský srandista vrhne na o něco vážnější projekt.

Tím by se měla stát filmová adaptace knihy Klára a Slunce, kterou v roce 2021 napsal slavný britský spisovatel japonského původu Kazuo Ishiguro. Informoval o tom server Deadline, podle kterého by na výrobu snímku mělo dohlížet studio 3000 Pictures. Je poměrně zajímavé, že k projektu se upisuje právě komedie milující Waititi, protože Ishigurovy knihy nejsou vyloženě díla, při jejichž četbě by se člověk každou minutu začal popadat za břicho smíchy. Je ale samozřejmě možné, že režisér si styl vyprávění poupraví podle svého. 

Příběh původní předlohy vypráví o robotce s vyspělou umělou inteligencí jménem Klára. Ta dostane za úkol pečovat a starat se o dospívající dítě, které je však vážně nemocné a patrně i nevyléčitelné. Vše tak sledujeme přímo očima Kláry, která se zároveň snaží pochopit, jak vlastně lidé fungují.

Projekt už má na palubě také svou scenáristku, tou se stane Dahvi Waller, která psala epizody pro slavné seriály jako Zoufalé manželky (2004), Šílenci z Manhattanu (2007) a Mrs. America (2020), kterému dělá i showrunnerku.

Waititi byl měl být k projektu upsán také jako producent, přičemž se k němu připojí David Heyman a Garrett Basch. A vůbec by nás nepřekvapilo, kdyby se Waititi rozhodl si v projektu i nějakou tu roličku střihnout, což je pro jeho filmografii už poměrně běžná věc. 

Chystaná adaptace zatím nemá na palubě žádné herce, stejně tak i datum premiéry je zatím v nedohlednu. Rozhodně ale budeme režisérovi držet palce, aby se mu převedení Ishigurova díla do filmové podoby povedlo na jedničku.

Nebude to navíc jediná adaptace autorovy knihy, které se v budoucnu dočkáme. Guillermo del Toro údajně hodlá vytvořit filmovou verzi knihy Pohřbený obr z roku 2015, dokonce by měla být i ve stop-motion stylu.

Také se nebude jednat o jedinou sci-fi, na kterou se Waititi v budoucnu vrhne. Stále by se mělo počítat i s jeho zatím pořád poměrně tajemným Star Wars projektem, o kterém toho ještě tolik nevíme. Waititi se ale už moc těží, až nám ho konečně představí, natáčet by se podle všeho mělo začít někdy během příštího roku.