Z hollywoodských celebrit je jedním z největších podporovatelů Ukrajiny Sean Penn, americký herec a režisér, který má na kontě dva Oscary za účinkování ve filmech Tajemná řeka (2003) a Milk (2009). Penn se na Ukrajině nacházel ještě před ruskou invazí, zcela původně zde totiž natáčel dokument o příběhu Volodymyra Zelenského, kterak se z herce stal prezidentem.

Pak ale na Ukrajinu vtrhli Rusové, čímž se směr dokumentu nečekaně změnil. A Sean Penn se rázem stal svědkem ruských útoků na Kyjev. To nám například ukáže i vůbec první oficiální trailer k jeho dokumentárnímu snímku, který nese název Superpower. Podívat se na něj můžete výše. 

Sean Penn začal dokument natáčet už v roce 2021, tedy ještě v době, kdy sám nevěřil, že by k invazi ze strany Ruska mohlo dojít. Jeho cílem bylo původně především natočit portrét ukrajinského prezidenta, posléze se ale dokumentární snímek zaměřil na zachycování zvěrstev, jež za sebou Rusové zanechali. V rámci toho se například setkal nejenom s dalšími politiky, ale i s lidmi, kteří v rámci ruského ostřelování přišli o své domovy. Setkal se také jak s veterány z ruské invaze na Krym z roku 2014, tak i s rekruty, kteří měli zamířit na frontu bránit svou zemi. Zelenskému dokonce dal jednoho ze svých Oscarů se slovy, že mu ho může vrátit, až Ukrajina zvítězí.

Asi nebude příliš překvapivé, že Penn má kvůli podpoře Ukrajiny také doživotní zákaz navštívit Rusko. Stejně je na tom například i Ben Stiller (Zoolander), který se s prezidentem Zelenským sešel v Kyjevě minulý rok v létě. 

Není žádnou novinkou, že Sean Penn se kromě herectví a režírování věnuje i politickému aktivismu. Během své kariéry se zapojil do několika mezinárodních humanitárních a protiválečných projektů, například v rámci zemětřesní na Haiti z roku 2010 založil neziskovou organizaci CORE (Community Organized Relief Effort). Jeho dokument o Ukrajině se již objevil na letošním filmovém festivale v Berlíně, ovšem hodnocení od kritiků příliš vřelé nebylo.

Dokument Superpower bude na službě Paramount+ premiérovat 18. 9. 2023, u nás by ho snad mohl nabídnout SkyShowtime.