Ukrajina se již přes rok i nadále statečně brání ruské agresi, což se samozřejmě promítlo i do dokumentární tvorby. Jeden z nejnovějších projektů, v němž se nachází i česká stopa, je dokument Východní fronta, který se již objevil na festivalech Berlinale a Jeden svět. Příští týden, přesněji 13. 4. 2023, vstoupí snímek i do klasické kinodistribuce pod společností Aerofilms, v rámci čehož jsme se dočkali i oficiálního traileru. Na ten se můžete podívat výše.

Za snímkem stojí jak slavný dokumentarista Vitalij Manskyj, tak i Jevhen Titarenko, který odešel na frontu už v den ruské invaze. Stal se tak členem dobrovolnického zdravotnického praporu Hospitalěri, přičemž jeho úkolem bylo především poskytovat první pomoc na frontě a zajistit evakuaci raněných na velitelství a do frontových nemocnic. V rámci toho tak Titarenko začal natáčet syrové a šestiměsíční svědectví právě o členech této mobilní jednotky. Chybět nebude ani pohled do každodenního života ukrajinských vojáků, kteří jsou uprostřed kruté reality války odhodláni bránit svou zemi proti Putinovi. 

Na koprodukci se s Ukrajinou podílela také Litva, Spojené státy a i Česká republika. O dokumentu, který byl na Berlinale oceněn několikaminutovým potleskem vstoje, prohlásil výše zmíněný Titarenko následující:

,,Nikdo se nenarodil, aby válčil. My na Ukrajině ale nemáme jinou možnost. Všichni se proto snaží dělat to nejlepší, co umí.“

Jevhen Titarenko působil jako medik už po ruské anexi Krymu v roce 2014, následně pak v den invaze, tedy 24. 2. 2022, se opět přidal k dobrovolníků, na uniformu si připnul kameru a zaznamenával nejrůznější dramatické chvíle z fronty. Jeho režisérský kolega Manskyj dále uvedl, že Východní fronta má taktéž ukázat ukrajinské vojáky a mediky na bojišti jako lidské bytosti, nikoliv jako pouhé statistiky. Jedním z cílů dokumentu je tak nahlédnout do rodinného a přátelského zázemí Ukrajinců, kteří každý den riskují svůj život na frontě. 

Vitalij Manskyj je dále tvůrcem známých dokumentů jako V paprscích slunce (2015) a Svědkové Putinovi (2018), který byl oceněn na karlovarském filmovém festivalu.

Jak již bylo řečeno, kinodistribuci si vzala na starost společnost Aerofilms, přičemž z každé prodané vstupenky bude věnováno 10 Kč ukrajinské charitativní organizaci "Optivita Ukraine", která poskytuje léky a zdravotnické prostředky pro nemocnice na válkou zmítané Ukrajině.