Barevný fantasy svět, zajímavé zbraně, podivná monstra a hlavně naprosto překrásná retro kresba. Tak to je přesně stará komiksová série Žoldnéř od španělského komiksového tvůrce Vicentea Segrellese. Ten proslul nejen touto komiksovou sérií, ale také ilustrací historických zbraní či válečné techniky z druhé světové války. Pro nás nejdůležitější tvorbou je však již zmiňovaná série Žoldnéř (The Mercenary/El Mercenario), která vycházela od roku 1980.

Přečtěte si také: Výběr těch nejzajímavějších současných Kickstarter komiksových projektů

Příběh série je naprosto jednoduchý. Hlavním hrdinou je žoldnéř ze středověkého fantasy světa, který podniká svá dobrodružství a bojuje proti zlu. Komiks však nejvíc vyniká svou uměleckostí. Každý jeden panel je totiž ručně malovaný olejovou barvou. A ve spojení s autorovým nadáním vzniklo toto nádherné umělecké dílo, které by mohl obdivovat každý komiksový tvůrce.

Do Česka se titul dostal až v roce 2019 díky nakladatelství CREW. První díl s názvem Kult svatého ohně vyšel ve větším formátu, aby ona malba více vynikla a hlavně s bohatým autorovým doslovem, jenž popisoval příběh vzniku, ale také hledání inspirace pro zbraně, zbroje a příšery. Druhý a třetí díl s podtituly Tajemná formule a Zkoušky vyšlY taktéž v roce 2019.

Čtvrtého dílu s názvem Oběť jsme se měli dočkat v první čtvrtině tohoto roku. Kvůli koronakrizi byl však odložen bez udání přesného data vydání. Jak sami víte, nakladatelství CREW se z problémů rychle dostalo a už nám zase nějakou dobu přináší každý měsíc velké množství nových komiksů. A Žoldnéř 4: Oběť nás čeká na začátku září/septembra. Jak bylo řečeno, tento evropský komiks tak moc nevyniká svým dějem, ale pokud by vás zajímalo, o čem čtvrtý díl bude, podívejte se na následující odstavec na oficiální anotaci od vydavatele.

„Žoldnéř je pro všechny válečníkem bez minulosti. A pokud opravdu nějakou má, nikdo jiný ji nezná. Záchrana chlapce uneseného fanatickými sektáři však Žoldnéře donutí oživit si vzpomínky z vlastního dětství. Bude to souboj s časem. Náš hrdina se opět střetne s podivnými netvory a bude muset sáhnout k osvědčeným trikům, aby malého chlapce zachránil ještě předtím, než ho zfanatizovaná sekta učiní svou další rituální obětí. Stejně tu ale něco nehraje. Co nebo kdo přesně stojí za chlapcovým únosem? Jako obvykle Žoldnéřovi s odpovědí na tuto otázku pomůže Nan-taj.“

Žoldnéř 4: Oběť by měl vyjít 8. září/septembra tohoto roku. Kniha bude opět ve velkém formátu, aby si mohli fanoušci užít krásné malby ve větší velikosti. Knihu již teď můžete předobjednat na eshopu nakladatelství CREW.