Britský spisovatel Ben Aaronovitch se u českých čtenářů proslavil převážně urban fantasy sérií Řeky Londýna, která obsahuje celkem osm navazujících dílů. Hlavním hrdinou je Peter Grant. Bývalý četnický zelenáč v řadách londýnské Metropolitní policie, který se díky výslechu mrtvého muže vyhoupne až na pozici policejního detektiva a čarodějova učně. Všechny knihy této série jsou tedy o vyšetřování různých magických a mysteriózních případů.

V roce 2018 autor vydal v anglicky mluvících zemích další detektivní fantasy román s názvem October Man (Stín nad Trevírem), který sice spadá do světa Řek Londýna, ale nenachází se zde Peter Grant. Příběh se tentokrát neodehrává v Londýně, ale v jihoněmeckém městě Trevír. V místní vinici je nalezena mrtvola muže pokrytého plísní.

Přečtěte si také: Sci-fi autor Ben Aaronovitch uvažuje o zasazení příběhu nové knihy do Brna

Policisté z řad obyčejné místní policie si s případem neví rady. Na scénu je proto pozván vyšetřovatel Tobias Winter, který je takovou německou obdobou Petera Granta. Tento vyšetřovatel musí s pomocí trevírské policistky Vanessy Sommerové odhalit případ.

 „Oba dva vyšetřovatelé odhalí propojení oběti se skupinkou místních mužů a čímsi, co město a jeho okolí prorůstá už pěkně dlouhou dobu. Případ se větví a nejde v něm pouze o plíseň a vraždu, nýbrž i o vlákna minulosti, sahající do dávné historie Trevíru.“

Jelikož jsou všechny knihy ze světa Řek Londýna velmi oblíbené, nakladatelství Argo připravuje vydání této knihy pod názvem Stín nad Trevírem i u nás v Česku. Na českém překladu pracoval Milan Žáček, který překládal i předchozí knihy. Titul by měl obsahovat 192 stran v brožovaných deskách, takže se jedná o takovou menší jednohubku.

Pokud vás tento nový spin-off série zaujal, budete ho moci zakoupit již 17. září/septembra tohoto roku. Kdybyste měli zájem o sérii Řeky Londýna, tu můžete koupit ve výhodném boxu, který obsahuje všech osm knih. Pro fanoušky komiksů jsou navíc k dispozici i první dva díly komiksové adaptace.