Čeští a slovenští autoři se vždy snaží přijít s nějakým zajímavým námětem, který by nebyl stereotypní kopií mainstreamových knih. Stačí se podívat na Františka Kotletu. Kdo jiný kdy spojil upíry a mimozemšťany dohromady? Možnost, že něco takového najdete nevylučujeme, ale rozhodně to nebude mít takový úspěch jak Bratrstvo krve.

S dalším zajímavým námětem přichází český autor Ondřej Adler v debutovém fantasy románu Ne/Být vlkem. Mimo to autor napsal spoustu povídek, námětů, scenářů a pracuje jako šéfredaktor pro web horror.cz. Na tento první román autor vybíral nějaký čas dozadu finance na Startovači a jak asi tušíte, kampaň se povedla. Knihu si však budou moci užít i lidé, kteří o této kampani netušili, protože se vydání ujalo nakladatelství Nová Forma.

Ne/Být vlkem se věnuje lykantropii, ale nepředstavujte si pod tímto pojmem vlkodlaka, kterého znáte z většiny her, seriálů, filmů nebo knih. Bude se jednat spíše o člověka, který se dokáže změnit na klasického vlka, tak jak ho znáte z volné přírody. Příběh se odehrává na velkém a promyšleném světě Ruchyr Zonu, na kterém autor pracoval bezmála 10 let. Svět, který kdysi oplýval draky, jednorožci a čaroději, zničila Protimagická revoluce. Fragmenty magie ale ve světě zůstaly ve formě kouzelných předmětů, písemností a i v živých bytostech.

Román se věnuje devíti postavám, které se mohou i nemusí potkat. Tou nejhlavnější postavou je však vlkočlověk Andy, který chce být vlkem. Jeho dívka ho totiž opustila a jeho otec byl zavražděn. Tímto ztratil pouto se svou lidskostí. Ne/Být vlkem je vlastně sondou do jeho duše. Andy není úplně lidský, ale také není úplné zvíře. Jak dokáže obstát v novém nemagickém světě, ve kterém se rozhoduje mezi demokracií a královstvím? "A jak obstojí ve své lidskosti sami lidé, kteří hlavního hrdinu obklopují? Může být člověk člověku člověkem, nebo je člověk člověku vlkem?"

Na tyto otázky naleznete odpověď, pokud si knihu pořídíte a přečtete. Kniha vyšla pod taktovkou nakladatelství Nová Forma. Fyzické vydání je zatím pouze pro backery. My ostatní si můžeme zakoupit alespoň elektronickou verzi na eshopu nakladatelství.