Bob Iger, generální ředitel Disneyho, před dvěma měsíci uvedl, že během posledního finančního čtvrtletí loňského roku se 2,4 milionů uživatelů rozhodlo své předplatné na Disney+ neobnovit. Pomalu se ale blížíme k polovině roku 2023, tudíž se nabízí otázka, zda se daná čísla pro spolčenost alespoň trochu nezlepšila. Inu, podle údajů z prvního čtvrtletí letoška to vypadá, že služba Disney+ ztratila kolem 4 milionů uživatelů.

Momentálně by si mělo službu předplácet 157,8 milionů lidí, ještě před několika měsíci to bylo 161,8 milionů, na konci září minulého roku zas 164,2 milionů. I nadále platí, že za těmito ztrátami může vícero faktoru.

Jeden z těch největších je pokles na platformě Hotstar, což je verze Disney+ nabízená v Indii a částech jihovýchodní Asie. Asi to bude opět znít vtipně, ale v roce 2022 společnost Disney ztratila práva na streamování kriketových zápasů Indian Premier League, což vedlo v těchto regionech k výraznému úbytku předplatitelů. Holt není radno sahat Indům na kriket. 

Ve Spojených státech také došlo k navýšení cen za Disney+, což následně začalo přetékat i do dalších částí světa, včetně i do Evropy.

Poklesu mohla přispět i ona několikaměsíční přestávka s velkými značkami jako Marvel a Star Wars, během které z těchto frančíz Disney nevydal žádnou kompletní sérii. Nedváno tedy začala vycházet třetí řada Mandaloriana, ale oproti předchozím sezónám měla už o něco menší sledovanost.

A co se týče Marvelu, tak příštího seriálu, kterého se od něj na Disney+ dočkáme, bude Tajná invaze, ovšem jeho první epizoda bude premiérovat až 21. 6. 2023. Takže pokud o uzemněné dobrodružství Nicka Furyho (Samuel L. Jackson) nebude moc velký zájem, vypadá to, že tento sestupný trend by mohl v dohledné době pokračovat. Nepomáhá tomu ani ten fakt, že marvelovky obecně už tolik netáhnou.

Dále je také nutné připomenout, že lidem, kteří byli členy oficiálního fanklubu společnosti, vypršela v listopadu/novembri loňského roku speciální tříletá sleva. Je tudíž možné, že jen kvůli tomu dali mnozí z nich službě sbohem. 

Určitou pozitivní zprávou pro Disneyho ale je, že dokázal zúžit ztráty ze streamování o 400 milionů dolarů, což je meziroční pokles o 26 %. Jak už také víme, společnost se v minulých měsících musela také uchýlit k masivním vyhazovům, v rámci čehož bylo zrušeno až 7000 pracovních míst, což činilo 3,2 % pracovní síly firmy.

To celé je jedna ze součástí velkého plánu Boba Igera, jenž investory ujistil, že už ví, kterým směrem se má společnost vydat, aby dalším poklesům zabránili. Další čtvrtletí nám snad už pořádně ukáže, zda Igerův plán skutečně vychází.