Uskupení superhrdinů (mutantů) X-Men je tu s námi už nějaký ten pátek. Za vytvořením stojí samozřejmě tvůrčí duo Stan Lee a Jack Kirby. První komiks s názvem The X-Men #1 vyšel v září/septembri 1963 a objevilo se zde jen pár postav.

První tým dal dohromady Profesor Xavier a tvořili ho Cyclops, Iceman, Angel, Beast a Marvel Girl. Co se základních padouchů týče, v prvním čísle se objevil Magneto a jeho parta tvořená Mastermindem, Quicksilverem, Scarlett Witch a Toadem. Od té doby do X-Men univerza přibylo velké množství dalších mutantů.

Co se filmové produkce týče, X-Men z roku 2000 byl jeden z prvních vysokorozpočtových Marvel filmů. Do Marvel Cinematic Universe však nepatří, protože filmová práva vlastní 20th Century Fox. Proto jsou filmové adaptace trošku více brutálnější a dospělejší než třeba filmové Avengers. Dobrým příkladem je film Logan: Wolverine, který byl u nás v kinech přístupný až od 15 let.

Oblíbenost uskupení X-Men však nepolevuje a proto se stále dočkáváme nových komiksových sérií. Zmínit určitě musíme tu od scénáristy a režiséra Josse Whedona (seriály Buffy, Firefly a film Avengers 1) a kreslíře Johna Cassadaye (Planetary, Captain America) s názvem Astonishing X-Men. Tu u nás vydává nakladatelství CREW od roku 2019 a zatím jsme se dočkali dvou dílů s podtituly Nadání a Boj. Třetí díl s podtitulem Rozervaní se však pomalu blížíme a jak je u superhrdinských komiksů zvykem, anotace je opět masivní:

„A pokud jste si mysleli, že nemůžou překonat šoky a překvápka minulých dílů, dejte si pozor, ať vám nevypadnou oči z důlků. To všechno předtím byla jen taková malá rozcvička, teď už nastupujeme do finále!

Věci, které byly připravovány a naznačovány v minulých dvou knihách, teď vystupují na povrch… spolu se zrádcem v týmu, nebezpečným soupeřem z minulosti, mimozemským zabijákem, znovuzrozeným klubem Hellfire a dalšími hrozbami. Do toho se Emma Frostová začíná chovat značně podivně a ohrožovat celý tým. A rozpadá se nejen tým, ale i psychika jednotlivých hrdinů. Co se stane, když přijdou o svou osobnost? Dočkáte se i odhalení mutanta, jehož osudem je zničení Breakworldu! Kdo to je… a podaří se ho zastavit?“

Komiks Astonishing X-Men 3: Rozervaní by mělo nakladatelství CREW vydat 8. září/septembra tohoto roku. Jak sami vidíte, v tomto díle nás toho čeká opravdu hodně. Kdyby vám však samotná anotace nestačila, na eshopu nakladatelství si můžete prolistovat krátkou ukázku.