Krátce poté, co se v Maďarsku konečně rozjelo natáčení seriálového spin-offu Duny od Denise Villeneuvea s názvem Dune: The Sisterhood, k nám dorazila poměrně překvapující zpráva. Scenáristka Diane Ademu-John, jedna z showrunnerek, která na celou sérii dohlíží, se rozhodla svou pozici opustit. Na seriálu se bude dále podílet už pouze jako výkonná producentka.

Zatím přesně nevíme, proč vlastně filmařka pozici showrunnerky opustila, ale zdá se, že tím chce získat více času, aby se mohla věnovat svým budoucím projektům. Ademu-John se jako scenáristka taktéž podílela na tvorbě seriálů jako Médium, Původní a Empire

To tím pádem znamená, že seriálovou Dunu povede pouze Alison Schapker, která s výše zmíněnou scenáristkou sdílela pozici showrunnerky. I tak je ale celý projekt stále v dobrých rukou, Schapker totiž během své dlouhé kariéry psala epizody pro slavné seriály jako Čarodějky, Alias a Ztraceni. Dále psala také scénáře pro série jako Hranice nemožného, Flash a Já a robot.

V rámci příštích týdnů bychom se tak mohli dozvědět přesný důvod, proč vlastně Ademu-John pozici opustila. Jak už dlouho víme, děj samotného seriálu se bude odehrávat 10 000 let před Villeneuvovým filmem, přičemž bude zkoumat počátky tajemného sesterstva Bene Gesserit.

Seriál už má na palubě slavné hvězdy jako Indira Varma, Emily Watson, Shirley Henderson, Sofie Boussnina, Trevis Fimmel, Shalom Brune-Franklin, Faoileann Cunningham a Aoife Hinds.

Děj by měl vycházet z knihy Sisterhood of Dune, která vyšla v roce 2012. O režii prvních dvou epizod se postará talentovaný Johan Renck, který natočil všechny díly vynikajícího seriálu Černobyl z roku 2019. Ten na svém Instagramu nedávno oznámil, že hlavní část produkce konečně začala.

Seriál by se měl nakonec na HBO Max objevit někdy během příštího listopadu, to znamená také v době, kdy bude do kin vstupovat druhá filmová část. Ale to se ještě uvidí, stále je možné, že bude premiéra odložena.