Zatímco Nový Zéland je domovem filmové (a nyní už i seriálové) Středozemě, Maďarsko je zas domovem Duny. Vyšlo totiž najevo, že už příští měsíc v něm začne natáčení seriálového spin-offu na filmovou adaptaci Denise Villeneuvea, které jsme se dočkali minulý rok. Spin-off seriál by tak měl nést název Dune: The Sisterhood, přičemž bychom se ho měli dočkat na HBO Max.

Nutno ale dodat, že na seriálu se nezačalo dělat až po komerčním úspěchu filmové adaptace, server Deadline informoval o tom, že studia Warner Bros. and Legendary Television na něm pracují už od roku 2019. Původně se počítalo s tím, že hlavním scenáristou a showrunnerem se stane Jon Spaihts, který Villeneuveovi pomáhal se scénářem jak k prvnímu dílu, tak i k tomu druhému, který se momentálně natáčí. Sám Villeneuve měl následně zrežírovat pilotní epizodu. 

Ale co si budeme povídat, produkce tak velkolepých a nákladných snímků je zkrátka nesmírně náročná, tudíž oba filmaři se následně rozhodli celý projekt opustit, aby mohli věnovat svou veškerou pozornost filmovým adaptacím, které se v Maďarsku natáčely také.

Showrunnerkami se tak nakonec stanou scenáristky Diane Ademu-John a Alison Schapker. Ademu-John se podílela na tvorbě seriálů jako Původní a Empire, Schapker má zas za sebou legendární série jako Čarodějky, Ztraceni, Alias a Hranice nemožného.

Děj seriálu se bude odehrávat 10 000 let před Villeneuvovým filmem, přičemž bude zkoumat počátky tajemného sesterstva Bene Gesserit. O jejich příběhu více vypráví knižní prequelová série, o kterou se postarali Kevin J. Anderson a Brian Herbert, syn Franka Herberta, jenž je původním autorem Duny. Seriál by tak měl především vycházet z knihy Sisterhood of Dune, který vyšla v roce 2012.

A koho všechno v seriálu vlastně uvidíme? V první řadě s v něm objeví britská herečka Indira Varma, kterou si mnozí budou pamatovat především ze seriálu Hra o trůny. Ta si zahraje císařovnu Natalyu.

Dále se k připojí také herečky Emily Watson jako Valya Harkonnen a Shirley Henderson jako Tula Harkonnen, obě dvě by tak měly v seriálu ztvárňovat primární role. Dalších detailů o obsazení se snad dočkáme v následujících měsících. 

O režii pilotního dílu by se měl postarat Johan Renck, který je zodpovědný za natočení všech dílů vynikajícího seriálu Černobyl, takže se opravdu máme na co těšit.

Datum premiéry zatím HBO Max nezveřejnilo, ale pokud má hlavní část produkce začít už příští měsíc, možná by to mohlo být někdy v době, kdy půjde do kin i druhá část filmové Duny. Ta bude premiérovat 2. 11. 2023.