Fantasy podívanou roku v podobě vynikajícího snímku Dungeons & Dragons: Čest zlodějů už máme za sebou, na své si ale letos přijdou i milovníci sci-fi, obzvlášť tedy těch, kteří považují Franka Herberta za svého oblíbeného autora a Denise Villeneuvea za oblíbeného filmaře.

Druhá část filmové Duny se k nám už pomalými kroky blíží. A jelikož mělo na momentálně běžící akci CinemaCon 2023 svůj vlastní panel také studio Warner Bros. Discovery, samozřejmě se na něm pochlubilo vůbec prvním trailerem. Ten se však bohužel ještě do veřejného prostoru nedostal, ale jeho nadcházející příchod může naznačovat várka prvních fotek z filmu, které si můžete prohlédnout níže.

Pravda, premiéra filmu je od nás ještě více než půlrok vzdálená, tudíž je možné, že Warneři si trailer budou šetřit až na letní sezónu, ale i tak budeme mít naději, že k nám přisviští o něco dříve. Fotky poskytl server Vanity Fair, pro nějž Villeneuve uvedl, že fanoušky čeká ,,velkolepý akční snímek“. 

Fotky nám tak odhalují, na které postavy se v druhé části můžeme těšit. Samozřejmě se na scénu vrátí Paul Atreides (Timothée Chalamet), hlavní protagonista příběhu, který bude mít ve filmu mnohem více interakcí s fremenkou Chani (Zendaya). Prohlédnout si můžeme také jak Lady Jessicu (Rebecca Ferguson), tak i fremenského vůdce Stilgara (Javier Bardem).

Dále můžeme uzřít zrak na zakrváceného Gurneyho Hallecka (Josh Brolin), vojenského důstojníka a zbrojmistra Atreidů, kterého evidentně žádné poklidné chvíle nečekají.

A pak zde máme také navracející se záporáky, jmenovitě Barona Vladimira Harkonnena (Stellan Skarsgård), který našim hrdinům v minulém filmu pěkně zavařil, a také jeho synovce Rabbana (Dave Bautista).

To však není všechno, protože nové fotky odhalují ještě tři nové postavy. Jednou z nich je princezna Irulan Corrino, nejstarší dcera císaře Shaddama Corrina IV. (Christopher Walken), který je vládcem celého vesmírného impéria. Ve filmu si ji zahraje talentovaná Florence Pugh.

Na další fotce je pak mazaná Lady Margot, členka sesterstva Bene Gesserit a manželka imperiálního diplomata Hasimira Fenringa. Ovšem o žádnou křehoučkou květinku se nejedná, Margot je ve skutečnosti jednou z nejschopnějších absolventek bojového umění, která se se svými dovednostmi dokáže vyrovnat i těm nejlepším válečníkům. Role se ujala francouzská herečka Léa Seydoux.

A nakonec tu máme fotku, na které se nachází smrtící Feyd-Rautha Harkonnen, kterého si zahraje na Oscara nominovaný Austin Butler.

Villeneuve opět pracoval na scénáři, který zpracovával spolu s Jonem Spaihtsem. Vrátil se i kameraman Greig Fraser, který za první díl minulý rok vyhrál Oscara.

Oficiální premiéra je stanovená na 2. 11. 2023.