V září loňského roku jsme se dočkali Kung-fu marvelovky Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, která si u nás odnesla více než nadprůměrné hodnocení. I díky vysokým tržbám v kinech již nyní víme, že případné pokračování na sebe nenechá dlouho čekat.

Zajímavé ale bude sledovat, jakým směrem se Shang-Chi vydá. První díl lehce vychází z komiksové série nazývanou Master of Kung-fu, která vycházela v letech 1974 až 1983. Studia Disney a Marvel Comics už před nějakou dobou proklamovala, že by chtěla od této verze ustoupit, protože předloha je ověnčená škraloupem rasismu a je považována za příliš ofenzivní a urážlivou.

Podobný názor zastává i herec ztvárňující hlavního hrdinu filmu. Simu Liu se má objevit čtvrtého června na washingtonském AwesomeConu a jeho účast má hned několik podmínek. Na webu AwesomeConu se objevila informace, že Sam Liu nebude podepisovat žádný komiks ze série Master of Kung-fu, stejně tak ani jiné urážlivé komiksy. K tomu všemu přidal i další podmínku, že všechny předměty k podpisové akci bude podepisovat pouze v angličtině. Což může vadit především čínské komunitě, ve které je Shang-Chi velice populární.

Marvel očividně jde cestou co nejmenšího odporu a kontroverze. A proto se chce odstřihnout od sebemenšího potenciálního problému. Otázkou zůstává, jestli právě tímto jednáním nevytvářejí další kontroverzi a nevzniká tak kruh, ze kterého se budou jen těžko vymotávat. 

Shang-Chi a legenda o deseti prstenech