Nad filmovou sérií Fantastická zvířata, která rozšiřuje kouzelnický univerz autorky J. K. Rowlingové, stále visí mračna. Od vydání třetího dílu, který nese název Brumbálova tajemství, uběhl už měsíc. Nicméně filmu se stále nepodařilo vydělat ani dvojnásobek svého celkového rozpočtu. Celosvětově třetí díl zatím vydělal 366 milionů dolarů, přičemž jeho rozpočet činí 200 milionů. Jistě, to by se pro mnohé „menší“ filmy mohlo zdát jako relativní úspěch, ale studio Warner Bros. v případě série Fantastických zvířat počítalo s výdělkem daleko větším. Třetí díl měl navíc nejslabší a nejméně výdělečný otevírací víkend nejenom ze všech filmů ze série, ale i z celé filmové ságy o Harry Potterovi. Už před měsícem tak Warneři oznámili, že pozastavují svůj plán udělat z Fantastických zvířat pětidílnou sérii, přičemž osud zbylých dvou filmů bude záležet především na komerčním úspěchu dílu třetího. Zatím to ale příliš slibně nevypadá.

To ovšem není všechno. Vyhlídky na vznik čtvrtého dílu zhoršila i nedávná informace, která se týká režiséra Davida Yatese. Jak mnozí fandové Harryho Pottera vědí, David Yates od dob filmové adaptace Fénixova řádu režíruje všechny filmy z kouzelnického světa. Nedávno ale vyšlo najevo, že Yates se chystá naplno věnovat připravované krimošce s Emily Blunt v hlavní roli jménem Pain Hustlers, kterou by měl také eventuálně zrežírovat. V rámci toho je možné, že nebude mít čas se věnovat přípravám čtvrtého dílu Fantastických zvířat, pokud k nim tedy vůbec dojde.

Celou sérii poškodily také kauzy, které se například točí kolem názorů J. K. Rowlingové na trans komunitu, přeobsazení Johnnyho Deppa v roli černokněžníka Grindelwalda a neomluvitelné chování Ezry Millera na Havaji. Studio Warner Bros. se tak na sérii dívá stále více skeptičtějším okem.

O definitivním osudu série Fantastických zvířat se pravděpodobně rozhodne v následujících měsících. Zatím to ale příliš nadějně nevypadá. Třetí díl se dočkal u kritiků a diváků poměrně rozporuplného hodnocení, mnozí tvrdí, že i když je film lepší než jeho předchůdce, o žádné příjemné překvapení se také nejedná. A pokud jste ještě nezhlédli naši recenzi, určitě se na ni podívejte níže.