Není žádnou novinkou, že když někdo v Rusku veřejně kritizuje zločinecký režim Vladimíra Putina, rázem tím vystavuje svou svobodu a možná i život riziku. Moc dobře to ví i slavný ruský spisovatel a novinář Dmitrij Gluchovskij, který se nejvíce proslavil za knižní Metro trilogii. Na motivy knižní série následně vznikly i úspěšné videoherní adaptace, o které se postaralo ukrajinské studio 4A Games. Gluchovskij ostře kritizoval nejenom ruskou agresi vůči Ukrajině, ale i Putinův režim jako takový. Ve svém článku pro britský deník The Guardian například napsal, že Putinova vláda ubližuje jak ukrajinskému lidu, tak i mnohým Rusům.

Minulý rok v létě následně Moskva vystavila na autora zatykač za jeho postoj vůči Ukrajině a ruskému jednání, ovšem Gluchovskij se naštěstí v Rusku nenachází, tudíž do lochu ho nikdo šoupnout nemůže. I za jeho nepřítomnosti s ním ale nedávno proběhl v Moskvě soudní proces, po kterém byl autor odsouzen k osmi letům vězení za „šíření lží o ruské armádě“. 

Samozřejmě se hodí připomenout, že zákonodárci v Rusku po invazi na Ukrajinu schválili zákon, jenž ukládá tresty odnětí svobody až na 15 let těm, kteří šíří „falešné“ informace, jež jsou v rozporu s narativy ruské vlády o válce. Glukhovsky byl shledán vinným ze zveřejňování textů a videí na sociálních médiích, které obviňovaly ruské vojáky z páchání zločinů na Ukrajině, ruští žalobci je ale (jak jinak) označili za falešné. Už na jaře roku 2022, tedy krátce po vpádu Ruska na ukrajinské území, prohlásil autor ve videu, které zveřejnila francouzsko-německá streamovací služba Arte, následující:

,,Jmenuji se Dmitrij Gluchovskij a jsem spisovatelem z Moskvy. Chtěl bych říct, že mnoho lidí v Rusku, stejně jako já, velmi dobře chápe, že tato válka musí okamžitě skončit. Je nečestná, nespravedlivá, zákeřná, s vykonstruovanou záminkou. V duchu jsem se svými přáteli v Kyjevě a dalších ukrajinských městech, které právě teď trpí bombardováním ruské armády. Prosím, zůstaňte silní. Pravda a mír musí zvítězit!“

Rusko si samozřejmě posvítilo i na autorovu tvorbu. Letos na začátku února zařadilo jeho knihy na seznam zakázané literatury, v rámci čehož začala jeho díla mizet z regálů ruských knihoven. Glukhovsky však své ruské fanoušky ujistil, že většina jeho knih bude dostupná zdarma ve formátu pdf na jeho telegramovém profilu. Minulý pátek byl také vůdce ruské opozice Alexej Navalnyj odsouzen k odnětí svobody na 19 let za extrémismus. 

Jak již bylo řečeno, Gluchovskij se především proslavil díky výše zmíněné postapokalyptické sérii. První díl nese název Metro 2033, přičemž vypráví o Moskvě zdevastované nukleární válkou, ve které přeživší lidé žijí v rozsáhlých a spletitých tunelech městského metra. Temné podzemí tak částečně poskytuje dobrý úkryt před nebezpečnými mutanty z povrchu, kteří chtějí lidskou rasu zcela vyhladit. Kniha zaznamenala obrovitánský úspěch, v rámci čehož pak vznikla i dvě nepřímá pokračování – Metro 2034 a Metro 2035.

S postapokalyptickým žánrem Gluchovskij pokračuje ve své další knižní sérii jménem Stanoviště, jejíž první díl, který nese název Na stráži, je pro české fanoušky dostupný od letošního 1. března/marca.