Dnešní společnost je už zcela přesycena klasickými detektivkami. Jen co zapnete televizi, na každém druhém programu nějaká běží. V knižním světě je to nejčtenější žánr díky rozmachu severských detektivek. Většina z nich se však odehrává v současnosti nebo nedaleké minulosti, protože kriminální policie neexistuje několik stovek let. Australská autorka Astrid Scholte však přichází se svojí revoluční debutovou fantasy detektivkou s názvem Čtyři mrtvé královny, která se odehrává v období středověku a jak již název napovídá, budou se zde vyšetřovat vraždy královen.

Tedy celkem 4 vraždy, do kterých se zaplete šestnáctiletá lhářka a zlodějka Keralie a poctivý občan Varin. Ten si jí totiž objedná na krádež, díky které by mohl zjistit cennou pravdu. Vše se však zvrtne a tento malý manévr je stojí zapletení do již zmíněných vražd. Aby očistili svá jména, budou muset vyšetřit oné vraždy a zjistit, kdo královny zabil. Vrah, který je stále o krok před nimi, jde ale po krku i jim a na jeho dopadení mají pouhé 3 dny.

Zápletka nám z části připomíná Zaklínače 2 a to nám jaksi imponuje, je to však s tím rozdílem, že tam od začátku víte, kdo je vrahem. Tady to však také postupem zjistíte, pokud si knihu Čtyři mrtvé královny již vydanou nakladatelstvím Fragment pořídíte. Pokud by Vám nestačila tato kniha a holdujete historickým detektivkám, mezi klasiku z tohoto žánru můžeme doporučit Jméno růže od italského spisovatele Umberta Eca.