Izraelská spisovatelka Leigh Bardugo stojící za úspěšnými sériemi Šest vran či Griša, která se již brzy dočká seriálové adaptace s názvem Světlo a stíny, nastavila v žánru young adult literatury nový trend. V současné době se mnoho začínajících autorů snaží do jejich klasických fantasy románů pro mladistvé zapojit trochu té temnoty a výjimkou není ani americká autorka Margaret Owen.

Přečtěte si také: Premiéra fantasy adaptace Světlo a stíny se blíží, seriál se připomíná v novém traileru

Svou komerční autorskou kariéru začala v roce 2019, kdy v anglicky mluvících zemích vydala první díl dvoudílné temné fantasy série The Merciful Crow, který si ihned získal obrovské množství čtenářů po celém světě. O rok později vydala Owen druhý a prozatím závěrečný díl s podtitulem The Faithless Hawk, který si v recenzích odnesl ještě vyšší hodnocení.

Příběh vypráví od dívce Fie, jež se připravuje na to, že se stane kapitánkou Vran: skupiny zabijáků a hrobníků, jejichž sociální status rozhodně není pozitivní. „Když přijde příkaz najít tělo šlechtice, cítí, že za svou práci konečně dostane pořádně zaplaceno. Jenže se ukáže, že korunní princ Jasimir svoji smrt nafingoval, čímž připravil Fie o peníze. Místo toho jí výměnou za ochranu dá nabídku, kterou nelze odmítnout. Je možné, že po letech utrpení a výsměchu se Vránám konečně blýská na lepší časy?“

Po dvou letech od vydání originálu budou mít čeští fanoušci možnost přesvědčit se o kvalitách série The Merciful Crow sami. Známé nakladatelství Fragment v současné době připravuje vydání prvního dílu s názvem Milosrdná vrána. Český překlad připravil Jan Kozák.

Temný fantasy román Milosrdná vrána by se na pultech českých knihkupectví měl objevit ve čtvrtek 8. dubna/apríla 2021. Na stránkách nakladatelství je k dispozici krátká ukázka, která by vás o koupi mohla přesvědčit.