Většina českých nakladatelství se z koronakrize v pořádku dostala a vydávají opět nové knihy jak na běžícím páse. Je tu však jedno nakladatelství, které od konce vládních opatření nic nevydalo. Tím je malé české sci-fi a fantasy nakladatelství Brokilon. Jeho majitel, Robert Pilch, se na jejich facebookovém profilu rozpovídal o novinkách jejich malé firmy.

Pokud někoho z vás vystrašilo, že nejsou jejich webové stránky aktualizované, je to z důvodu, že právě probíhá rozsáhlé předělávání webových stránek, které by mělo být v blízké době hotové. Nový web však není tou nejdůležitější informací. U nakladatelství jsou přeci nejdůležitější knihy a těch nás čeká opravdu velké množství.

Proč vlastně zatím nevyšla žádná kniha od Brokilonu? Robert Pilch se samozřejmě připravuje na spuštění vydávání, ale rozhodl se dát si po měsících nervů ještě prázdniny do konce srpna/augusta. Vydávání by tedy opět mělo začít od začátku září/septembra. S tím se však samozřejmě pojí úprava edičního plánu, který byl původně zamýšlen od začátku roku. Majitel tedy rozdělil knihy podle tří kategorií dle vydání.

V první kategorii je celkem 7 knih, které stoprocentně vyjdou v letošním roce a většinou jsou již ve finálních úpravách před tiskem nebo přímo v tiskárně. Mezi nimi je například třetí díl z fantasy série Purpurová noc s podtitulem Světlý král od Karolíny Francové, který již vyšel v elektronické verzi. Dále bychom nesměli zapomenout na velmi očekávaný čtvrtý díl space opery Algor s podtitulem Chlad Chiméry od autorů Jana Hlávky a Jany Vybíralové.

Druhá kategorie je věnována knihám, které by chtěl Robert Pilch vydat letos, ale fanoušci s nimi raději nemají počítat. Mezi nimi se nachází pouze dvě knihy a to Hraničář od Vladimíra Šlechty a Ušlechtilé příměří od Jagy Rydzewské.

Kategorie číslo tři už je věnovaná knihám, které letos určitě nevyjdou. Obsahuje celkem dva tituly a všechny jsou stále ve fázi přípravy onoho rukopisu. Prvním titulem je povídková sbírka s pracovním názvem ESO 2. Poslední místo patří Petře Neomillnerové a její knize Noční lov, která ještě není dopsaná.

Přečtěte si také: Osud Česka v alternativní budoucnosti uzavře poslední díl trilogie Purpurová noc

Uvidíme tedy, jak situace bude pokračovat. Jestli se nevrátí nějaká další vlna Covid-19, tyto knihy určitě vyjdou tak, jak to majitel vydavatelství naplánoval. O všech titulech vás budeme blíže informovat v moment, kdy se dozvíme nějaké bližší informace.