Legendárnímu režisérovi Ridleymu Scottovi vděčí filmový svět za dva sci-fi skvosty. Těmi jsou samozřejmě Vetřelec (1979) a Blade Runner (1982), které jsou dnes považovány za slavné a fanoušky zbožňované klasiky. Scott měl ovšem před lety možnost se k oběma značkám vrátit, nicméně stála před ním nelehká volba. Ve výrobě byl další prequel Vetřelce s podtitulem Covenant, který navazoval na režisérova Promethea (2012), a také Blade Runnder 2049, volné pokračování kultovního prvního snímku. Scott však měl v té době velmi nabitý rozvrh, který mu znemožňoval zrežírovat oba dva filmy, proto se musel pro jeden z nich rozhodnout.

A jak všichni víme, nakonec dal přednost Covenantu, aby pokračoval v příběhu, jenž započal zmíněný Prometheus. Studio Warner Bros. proto pro nového Blade Runnera nabralo na palubu Denise Villeneuvea (Duna), přičemž Scott se na projektu podílel jako jeden z výkonných producentů. Scott ale nedávno uznal, že to byla chyba. 

V rozhovoru pro Empire vyjádřil Ridley Scott lítost nad tím, že se nakonec rozhodl pro Vetřelce, protože nový Blade Runner by byl lepší volbou.

,,Neměl jsem se tak rozhodnout. Ale musel jsem. Měl jsem raději udělat Blade Runnera 2.“

Těžko ovšem říct, jak by Blade Runner 2049 pod Scottovou rukou vypadal, mnozí fanoušci Vetřelce totiž s oběma prequely vůbec nejsou spokojení, přičemž někteří z nich tvrdí, že režisér s nimi vrazil nůž do slavné hororové sci-fi série, kterou sám pomohl odstartovat. Vetřelec: Covenant a Blade Runner 2049 vyšly oba v roce 2017, ale ani z jednoho filmu se v kinech nestal hit.

Je ale nutné připomenout, že Scott se s Blade Runnerem ještě úplně nerozloučil. Stále se totiž počítá se seriálem od Amazonu jménem Blade Runner 2099, u něhož bude také působit jako jeden z výkonných producentů. Před pár měsíci ale vyšlo najevo, že natáčení se muselo kvůli stávce scenáristů odložit až na jaro 2024, tudíž fanoušci se budou muset obrnit trpělivostí. 

Ridley Scott je každopádně velice aktivní i mimo sci-fi žánr. Ještě letos mu vyjde historický velkofilm jménem Napoleon, ve kterém si hlavní roli slavného francouzského vojevůdce zahraje Joaquin Phoenix.

Scott také připravuje volné pokračování Gladiátora, ovšem u něho se musela produkce zcela pozastavit, protože ke stávkujícím scenáristům se přidali i herci.