Každý člověk narozený před rokem 2000 asi někdy viděl fantasy pohádku Nekonečný příběh, která spatřila světlo světa v roce 1984. Jen málokdo však ví, že se jedná o filmovou adaptaci stejnojmenné knihy z roku 1979.

Nekonečný příběh napsal německý spisovatel Michael Ende, který bohužel zemřel na rakovinu žaludku již před 25 lety. Z jeho repertoáru můžete ještě například znát pohádky Děvčátko Momo a ukradený čas, O Snožroutkovi nebo Satanarcheolegenialkohrozný punč přání.

Poslední zmiňovaná kniha nás přenesla do dobrodružství dvou nerozlučných přátel, tlustého vypelichaného kocoura Mauricia a revmatického škarohlída havrana Jakuba. Tito dva hrdinové se pustili do křížku s černokněžníkem Škodolibem a jeho tetičkou Tyranií, kteří připravují čarodějný lektvar, po jehož konzumaci se plní veškerá přání, akorát obráceně.

"Obě popletená stvoření, Mauricio a Jakub, se vrhnou do zdánlivě předem ztraceného úkolu prolomit s pomocí svatého Silvestra účinky čarovného punče a porazit zlé magické síly."  

Zkráceně Punč přání vyšel poprvé v Česku v roce 1993. Tehdejším vydavatelem bylo nakladatelství Arcadia. Kniha taktéž vyšla i na Slovensku v roce 2018 pod názvem Čárymáryfučpunč. Vydání mělo na starosti nakladatelství Ikar (SK). A čeští čtenáři se dočkali po 27 letech druhého vydání od nakladatelství Argo, které vyšlo včera 5. srpna/augusta.