Trailer na druhou sérii Zaklínače, který jsme mohli vidět na festivalu Netflix Geeked Week, byl trochu provizorní, přesto jsme na něj udělali podrobnou analýzu. Stejně tak na druhou ukázku, jež se objevila samostatně na sociálních sítích. Tentokrát se nám dostalo první ucelené ukázky, která skutečně vypadá filmově, nikoliv jako kompilace fotografií. Můžeme ji rozdělit do tří hlavních bodů.

Zaklínač Geralt a jeho svěřenkyně, dítě překvapení Ciri, se stále příliš neznají. Neví, co od sebe mají vzájemně čekat a jak spolu vycházet. Okolnosti je však svedly dohromady a musí se to naučit. Ciri si neví rady s mocí, která v ní dřímá, a není nikdo, kdo by jí s tím poradil. Prozatím se musí vypořádat se svým strachem, překonat ho a stát se silnější. Geralt je však ochotný ji ochránit vlastním životem. A také ji naučit jediné, co umí - bojovat.

Proto Ciri odvede na tajné útočiště zaklínačů Kaer Morhen, kde ji zasvětí do základů zaklínačského řemesla. Je to sice nebezpečné, ale stále lepší než ponechat Ciri v Cintře, kde ji všichni hledají, aby ji využili pro svůj vlastní prospěch. Zajímavé je, že ve starém hradišti se pohybuje o něco více lidí, než tomu bylo v knihách.

Ještě uvidíme, jestli se jedná o zaklínače vytvořené pro seriál nebo postavy, které již známe.

Při tvorbě interiérů i exteriérů se tvůrci inspirovali videohrami a přiznaně se snažili udělat je co nejpodobnější. I tak si dovolili vlastní rozšíření světa nad rámec her i knih. Například uprostřed jedné ze síní můžeme vidět strom ověšený medailony padlých zaklínačů.

I když se zdá, že vedlejších linek a časových skoků ubylo, děj nebude přímočarý a dočkáme se minimálně jedné klasické povídky. Jmenovitě se jedná o Zrnko pravdy otištěné v povídkových sbírkách Stříbrný meč a Poslední přání. Jedná se o jednu z povídek, které reprezentují Geralta v jeho nejčistší podobě. Převrací jednu ze slavných pohádek, obohacuje o vybroušené dialogy, které ukazují, že není vše tak, jak se na první pohled zdá. Také dojde na plný Geraltův „bojový arzenál“, což v knihách není až tak časté, jak by si hráči her mohli myslet.

Na zpřehlednění obsahu seriálu zřejmě doplatily vedlejší postavy, nebo si je Netflix šetří do dalších ukázek, které budou nepochybně následovat. Marigold se v traileru pouze mihne a o moc lépe na tom není ani Yennefer. Možná za to může kritika, která vytýkala, že si pro sebe utrhuje příliš mnoho prostoru na úkor Geralta, nebo samostatných povídek, které byly oproti knihám velmi zkráceny.

Druhé série se dočkáme na Netflixu 17. prosince a samozřejmostí budou české titulky i dabing.