Už nějakou dobu víme, že knihy a komiksy, které tvoří multimediální projekt Star Wars: Vrcholná Republika (The High Republic) v režii společnosti Lucasfilm a její odnože Lucasfilm Publishing, přijdou na svět celkem ve třech fázích. První fáze, nazvaná Light of the Jedi a rozdělená do tří vln, již probíhá. Jinak řečeno, spadají do ní všechny tituly Vrcholné republiky, které vychází v průběhu letošního roku, přičemž ji odstartovala letos v lednu/januári kniha Star Wars: Světlo rytířů Jedi, která nedávno vyšla i u nás.

Na akci Comic-Con@Home jsme se však konečně dozvěděli, kdy bude první fáze Star Wars: The High Republic završena. Stane se tak na začátku příštího roku, konkrétně opět v lednu/januári, kdy začnou vycházet nové tituly, jež poslouží jako velké finále úvodní fáze a její třetí vlna. Přestože zatím nevíme, o čem bude, nejzajímavější je nepochybně kniha pro dospělé s názvem Star Wars: The High Republic: The Fallen Star, jelikož ji má na starosti Cladia Gray, patřící mezi nejoblíbenější a nejoceňovanější autory kanonických Star Wars titulů.

Letos v únoru/februári vyšel její nejnovější young-adult počin pod názvem Star Wars: The High Republic: Into the Dark, Gray je však u fanoušků oblíbená zejména díky její předešlé práci. Čeští čtenáři si mohli již před lety přečíst její výbornou young-adult knihu Star Wars: Ztracené hvězdy a zrovna nedávno vyšel taktéž podařený titul Star Wars: Pokrevní linie, určený dospělým čtenářům.

Úspěch zaznamenaly také její další Star Wars knihy, které na český překlad stále čekají, a to Leia: Princess of Alderaan, v níž je princezna Leia představena jako mladičká následnice trůnu planety Alderaan, a Master & Apprentice. V tomto díle pro dospělé (Leia je opět young-adult) Claudia Gray přiblížila náročnou misi Qui-Gona Jinna a jeho učedníka Obi-Wana Kenobiho, samozřejmě před událostmi první filmové epizody. The Fallen Star tak bude shodou okolností třetím Star Wars titulem pro dospělé od Claudie Gray a zároveň třetím titulem pro dospělé v rámci Vrcholné Republiky, navazujícím na knihy Světlo rytířů Jedi od Charlese Soulea a The Rising Storm od Cavana Scotta. Star Wars: The High Republic: The Rising Storm je k dostání na zahraničním trhu teprve měsíc a jedná se o stěžejní část právě probíhající druhé vlny první fáze Vrcholné Republiky.

The Fallen Star, vycházející v zahraničí 18. 1. 2022, však nebude jediným titulem spadajícím do období Vrcholné Republiky, který uzavře první fázi této multimediální iniciativy. V lednu startuje prostřednictvím dvou čísel o 30 stranách také nový komiks Eye of the Storm, který píše Charles Soule a který se zaměří na minulost muže jménem Marchion Ro, vůdce Nihilů. Tyto nájezdníky disponující nejen speciálními a v jejich rukou nebezpečnými hyperprostorovými trasami bychom mohli považovat za úhlavní nepřátele v období Vrcholné Republiky. Marchion Ro přitom dostává prostor již v knihách Světlo rytířů Jedi a The Rising Storm, takže se rozhodně nejedná o dosud neznámého protivníka.

Těšit se můžeme také na Mission to Disaster, knihu určenou dětským čtenářům od Justiny Ireland, a young-adult knihu Midnight Horizon, jejímž autorem je Daniel Chosé Older. Ačkoliv v tomto případě bychom asi s tím slovem těšit měli trochu šetřit. Zatímco Claudia Gray je všeobecně uznávanou autorkou knih pro dospělé i mladší čtenáře a Charles Soule patří mezi nejúspěšnější tvůrce nejen Star Wars komiksů, Ireland ani Older se už takové popularitě netěší.

Což bude asi také tím, že oba autoři se zpravidla soustředí právě na komiksy a knihy určené mladším zájemcům. V oblasti knih pro dospělé se Daniel Chosé Older zapsal pouze titulem Star Wars: Last Shot, jehož děj byl provázaný s událostmi filmu Solo: Star Wars Story, a povídkami v kolekcích From a Certain Point of View a From a Certain Point of View: Empire Strikes Back. Justina Ireland do této oblasti dokonce zatím nevstoupila. U nás dosud nic od těchto dvou autorů nevyšlo a úplně nepředpokládáme, že se v tomto případě do budoucna něco změní.

Doufejme však, že alespoň Star Wars: The High Republic: The Fallen Star od Claudie Gray u nás časem vyjde. Zatím ještě nemáme žádné zprávy ani o možném překladu knihy The Rising Storm, nedávné vydání Světla rytířů Jedi je však jasným náznakem toho, že tu je minimálně zájem na vydání hlavních knih pro dospělé v rámci Vrcholné Republiky, mezi něž The Rising Storm i nově oznámená The Fallen Star patří. Jakmile každopádně v zahraničí The Fallen Star a ostatní tituly z třetí vlny první fáze Vrcholné Republiky vyjdou, bude zahájena druhá fáze s názvem Quest of the Jedi. O její náplni pro tuto chvíli nemáme žádné informace.