V roce 2013 vydalo české nakladatelství Ikar young adult fantasy román Gwind: Nezabiješ?, který napsala slovenská autorka Lívia Hlavačková. Tato tvůrkyně má sice vystudovanou medicínu a pracuje ve firmě zaměřené na klinický výzkum léků, ale psaní se věnuje už docela dlouho a také získala celkem dost ocenění. První literární vítězství přišlo v roce 2006 v soutěži O nejlepší fantasy, kde vyhrála s novelou Drozd. Další úspěch v soutěži přišel o dva roky později. Hlavačková vyhrála Cenu Fantázie pro rok 2008 s povídkou Črepiny. Jejím zatím posledním a zároveň prvním komerčním titulem byl již zmiňovaný román Gwind: Nezabiješ?.

„Buď zabiješ, alebo zomrieš!

Študentka Anna stojí pred životným rozhodnutím. Potom, čo sa náhle a nedobrovoľne ocitne v cudzom svete, jej doterajší život sa prevráti naruby. Ak chce prežiť, musí sa prispôsobiť – v Spoločenstve vrahov, ktoré ju zajalo, iná možnosť nie je. Kým v Morane sa vďaka intrigám a mágii hlásia o slovo obávaní Čierni mágovia, Anna sa musí rozhodnúť, či chytí do rúk zbraň. Je pripravená prežiť vo svete, kde vládne sila meča a mágie?“

Přečtěte si také: Postapokalyptický snímek Kniha přežití dostane seriálový prequel s Johnem Boyegou

Jak již bylo řečeno, tento román vyšel v roce 2013 a od té doby bylo ticho po pěšině. Po dlouhých sedmi letech se však autorka vrací s další knihou, ale nejedná se o celkově nový titul nebo o pokračování. Lívia Hlavačková totiž vytvářela přepracované vydání románu Gwind: Nezabiješ?, jež bude vydán slovenským nakladatelstvím Artis Omnis. Kniha bude nejspíše přepracovaná i po stránce obsahu, protože nabízí o osm stran méně. Navíc se mění i cover art, který je mnohem hezčí než ten původní.

Nové, autorkou přepracované vydání knihy Gwind: Nezabiješ?, by mělo vycházet 20. října/októbra 2020 ve slovenštině. Podle našeho názoru je taky možné, že si autorka přepracováním otevřela zadní vrátka pro případné pokračování. Původní vydání totiž bylo na Databázi knih zaregistrované jako série a to nové má na obálce napsáno „Prvá časť“.