V půlce podzimu minulého roku dorazil do našich kin horor Vymítač ďábla: Znamení víry, nový díl ze slavné filmové série, o který se postaral režisér David Gordon Green. Studio Universal mělo s filmařem v plánu natočit rovnou celou trilogii, přičemž druhý díl s názvem The Exorcist: Deceiver je již v přípravě.

Vyskytly se ale menší komplikace, které souvisí s celkovým přijetím Znamení víry. Nejenže se na film lepily především negativní recenze, ale zároveň si ani nevedl slušně komerčně.

Ano, snímek měl sice rozpočet jen 30 milionů, přičemž celkové tržby činí 137 mega, což by za normálních okolností byl prima výsledek. Háček je ale v tom, že Universal odkoupil jen samotná práva na Vymítače ďábla za 400 milionů dolarů. Studio tak doufalo, že právě trojice filmů tuto investici splatí. Tržby prvního filmu ale příliš dobrým začátkem nejsou. Tudíž je třeba pro příští film učinit několik změn. 

Jednou z těch nejvýraznějších je výměna samotného režiséra. David Gordon Green, který je například také zodpovědný za novodobou trilogii Halloween, byl úvodně upsaný i k režii druhého dílu Vymítače, ale nyní se zdá, že bude muset dát slavné hororové značce sbohem. O chystané pokračování se tak postará někdo jiný, zatím ale není jasné, kdo přesně to bude.

Server The Hollywood Reporter hlásí, že Green se místo toho zaměří na svůj další projekt, kterým bude snímek Nutcrackers. V něm se objeví Ben Stiller (Zoolander), který si po mnoha letech zahraje hlavní roli.

Pokračování The Exorcist: Deceiver navíc ztratilo i své datum premiéry. Druhý díl měl dorazit 18. 4. 2025, studio Universal se ale rozhodlo, že premiéru odloží na neurčito. 

Zdá se ale, že studio onen plán vytvořit trilogii stále ještě nehodilo do koše. Zda se tržby dalšího filmu výrazně zlepší s jiným režisérem na palubě, je samozřejmě otázkou. Holt se necháme překvapit.

Scénář k prvnímu dílu zpracoval Peter Sattler, který natočil snímky jako Camp X-ray (2014) a Broken Diamonds (2021).