Indiana Jones a nástroj osudu, páté a poslední filmové dobrodružství slavného archeologa, má za sebou premiéru na festivalu v Cannes a první recenze a ohlasy jsou mírně řečeno smíšené. Ale ještě měsíc, který zbývá do celosvětové kinopremiéry, můžeme všichni doufat, že pro návštěvníky festivalu je Indy příliš pokleslá zábava nebo že všichni na konci minulého týdne ve skutečnosti viděli jen nějaký remaster nepříliš oblíbeného filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky z roku 2008. A pokud se k nám v tom doufání chcete přidat, můžete se teď podívat na novou upoutávku.

Přestože má čerstvý spot jen minutu, vůbec nešetří novými záběry. Kromě samotného doktora Jonese v podání Harrisona Forda, jeho kmotřenky Heleny, kterou si zahrála Phoebe Waller-Bridge, či Madse Mikkelsena jako nacistického vědce Jürgena Vollera tu tak dostává trochu prostoru třeba Helenin otec Basil (Toby Jones). S ním se podle všeho setkáme v úvodu filmu, jenž je zasazený do období druhé světové války. Ano, to je ta část, v níž Ford digitálně omládne.

Upoutávka ale také víc než jakýkoliv jiný dosud vydaný propagační materiál ukazuje samotný nástroj osudu (Dial of Destiny), jenž vévodí názvu filmu režiséra Jamese Mangolda. Právě po tomto záhadném disku, s nímž je údajně možné zvrátit chod dějin, v novém příběhu pase Indiana Jones, Helena i Voller. Spot také za stále spolehlivé kombinace klasických Indyho hudebních motivů a songu Sympathy for the Devil od Rolling Stones prozrazuje, že disk stvořil Archimédés v roce 213 před Kristem.

Opravdu tyhle na první pohled lákavé a poctivě natočené záběry tvoří průšvih (který je ale podle mnoha kritiků alespoň lepší než ta Křišťálová lebka), nebo se stane zázrak, Indy u fanoušků uspěje a dostaneme další výrazný nesoulad odborné kritiky a diváckých ohlasů? To budeme moci zjistit od 29. června/júna 2023, kdy se Indiana Jones a nástroj osudu oficiálně objeví v našich kinech.