Magazín Empire pokračuje v odhalování prvních konkrétních detailů spojených se stále nepojmenovaným pátým filmem s Indianou Jonesem v hlavní roli. Tentokrát tu máme především potvrzení toho, co už nejspíš mnozí fanoušci nějakou dobu tuší. Harrison Ford v novém filmu digitálně omládne, byť jen v prvních několika minutách.

Ačkoliv se děj chystaného snímku v režii Jamese Mangolda odehrává primárně v roce 1969, v úvodu se podíváme do roku 1944, tedy do éry druhé světové války, kdy byl ještě Indiana Jones na svém vrcholu. Na tento časový skok dost jasně poukazovaly první uniklé fotky z natáčení i některé záběry, jež byly součástí stále neveřejné upoutávky, kterou viděli návštěvníci nedávné akce D23. Dosud ale nebylo jasné, jakým způsobem bude časová změna zpracována. A ne, Alden Ehrenreich, který ztvárnil mladého Hana Sola ve filmu Solo: Star Wars Story, ani Anthony Ingruber, jenž je znám tím, jak moc je Harrisonovi Fordovi zamlada podobný, žádnou smlouvu na stůl nedostali.

Mangold chtěl na samém začátku filmu nabídnout divákům pořádnou akci v duchu dobrodružných příběhů, z nichž Steven Spielberg a George Lucas vycházeli nejen při samém zrození postavy Indiany Jonese a vzniku všech filmů z původní trilogie. Podle producentky Kathleen Kennedy má pak úvodní pasáž v obecenstvu okamžitě vyvolat dojem, že sledují film s Indianou Jonesem a jakési záběry, které někdo pořídil před 40 lety. A tak zásluhou omlazovacích technologií od společnosti ILM navštívíme jakýsi hrad plný nácků, v němž bude něco hledat mladý Harrison Ford jako Indiana jones.

„Tohle je poprvé, co jsem to viděl a uvěřil tomu,“ řekl sám Ford pro magazín Empire v souvislosti s omlazovacími technologiemi od ILM. „Je to trochu strašidelné. Myslím, že ani nechci vědět, jak to funguje, ale funguje to. Ale nevyvolává to ve mně touhu být mladý. Jsem rád, že jsem si zasloužil svůj věk.“

Na výsledky tohoto technologického zázraku si budeme muset ještě počkat, přinejmenším do doby vydání prvního oficiálního teaseru či traileru, jenž by snad měl konečně dorazit během následujících několika týdnů. Už nyní ale máme k dispozici první pohled na Helenu, kterou ztvárnila herečka a scenáristka Phoebe Waller-Bridge. Není to tak dávno, co jsme mohli slyšet její hudební motiv, o nějž se postaral legendární skladatel John Williams. A teď magazín Empire zveřejnil první fotografii i nové informace.

Helena je tvůrci filmu popisována jako záhadná, úžasná, kluzká, okouzlující nebo jako holka odvedle. Částečnou inspirací pro ni byla postava, kterou ztvárnila Barbara Stanwyck ve snímku The Lady Eve z roku 1941. Hlavní ale je, že jde o Indyho kmotřenku. Jen zatím nevíme, kdo jsou tedy její rodiče. Patří snad Helena do rodiny Marcuse Brodyho či Sallaha? Poznáme podobně jako ve filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky nějakého Indyho dlouholetého přítele, o jehož existenci jsme dosud neměli nejmenší tušení? Kdo ví.

Fanoušci už ale nepřekvapivě spekulují jako o závod. Snad tedy budeme v dohledné době moudřejší. V nejhorším případě si budeme muset počkat na premiéru pátého filmového Indiany Jonese, která je stále naplánována na 29. 6. 2023.