Letošní ročník akce Star Wars Celebration, který proběhl v Londýně, je zdárně za námi, přičemž přinesl celou řadu zajímavých novinek a oznámení. Pojďme tedy rozebrat to hlavní.

Pravděpodobně nejvíc prostoru dostala chystaná hraná série Ahsoka, která volně naváže na Mandaloriana. V první řadě jsme se dočkali prvního teaseru, který potvrdil, že se známá herečka Mary Elizabeth Winstead ujala role Hery Syndully, povstalecké a později novorepublikové generálky, jež se poprvé objevila v animovaném seriálu Star Wars: Povstalci. Z Povstalců se pak vrací také droid Chopper a Mandalorianka Sabine Wren, kterou ztvárnila Natasha Liu Bordizzo, zatímco ze staršího animovaného seriálu Star Wars: Klonové války hlásí návrat prastarý droid Huyang s hlasem Davida Tennanta. Vypadá to tedy, že Dave Filoni, producent, režisér a jeden z hlavních tvůrců Klonových válek, Povstalců a nyní Ahsoky, rád sází na staré známé.

Teaser nám představil také nové a podle všeho záporné postavy ovládající Sílu a zvláštní oranžové světelné meče. A ne, vážně to nejsou Sithové. I když aktuálně víme s jistotou jen to, že vousatý muž, kterého si zahrál Ray Stevenson, se jmenuje Byalan Skoll, zatímco Ivanna Sakhno hraje mladou válečnici jménem Shin Hati. Oba doplní Diana Lee Inosanto jako Morgan Elsbeth, s níž se už Ahsoka herečky Rosario Dawson střetla v Mandalorianovi.

Hlavní ale je, že díky seriálové Ahsoce, jež odstartuje během letošního srpna/augusta na Disney+, konečně uvidíme hranou verzi velkoadmirála Thrawna. Toho ztvárnil Lars Mikkelsen, který Thrawna daboval už v třetí řadě Povstalců. A jak se zdá, oblíbený velkoadmirál pocházející z knih Timothyho Zahna převezme kontrolu nad přeživšími imperiálními silami. Pravděpodobně bude mít také co dělat s klonovacími operacemi v hoře Mount Tantiss na planetě Wayland, které se aktuálně řeší v animovaném seriálu Star Wars: Vadná várka.

Ten se v roce 2024 dočká třetí a poslední sezóny a vrátí se v něm všechny hlavní postavy i jejich dvorní dabéři. Znovu uvidíme i lovkyni odměn Fennec Shand, kterou v Mandalorianovi, v sérii The Book of Boba Fett a v první sezóně Vadné várky ztvárnila nebo nadabovala herečka Ming-Na Wen. A chybět nebude ani samotný císař Palpatine s hlasem Iana McDiarmida.

Společnost Lucasfilm každopádně kromě třetí a závěrečné řady Vadné várky oznámila také vývoj druhé sezóny animovaného spin-offu Star Wars: Příběhy rytířů Jedi, který vychází z Klonových válek. Zatím ale nevíme, na jaké Jedie se zaměří či jakým způsobem hodlají tvůrci v čele s Davem Filonim pokračování pojmout. To se ale naštěstí nedá říct o druhé řadě animované antologie Star Wars: Vize. Už nějakou dobu víme, že devět nových epizod od různých animačních studií z celého světa uvidíme na Disney+ 4. května/mája, nově jsme ale dostali působivý trailer, který ukazuje velmi pestré metody animace a svérázný styl jednotlivých autorů. Zaměření na anime japonských studií se tedy týkalo jen první sezóny. Mezi dabéry pak najdeme třeba Anjelicu Huston nebo Denise Lawsona v roli pilota Wedge Antillese, kterého si Lawson zahrál už v původní filmové trilogii Star Wars.

Když už je řeč o původní trilogii, brzy dostanou fanoušci po celém světě možnost znovu vidět v kinech šestou epizodu, tedy film Star Wars: Návrat Jediů, potažmo Návrat Jediho, pokud preferujete starší český název. Ve spojených státech a ve Velké Británii se šestá epizoda objeví už na přelomu dubna/apríla a května/mája, informace o dostupnosti v dalších regionech se máme dozvědět později. Je tedy šance, že na návrat filmové klasiky, přesněji její digitálně upravené speciální edice, dojde i u nás.

V souvislosti se Star Wars na velkém plátně tu ale máme ještě něco jiného, co rozhodně stojí za řeč. Při zahájení Star Wars Celebration společnost Lucasfilm oznámila přípravy hned tří nových hraných snímků. Jeden z nich bude režírovat už zmíněný Dave Filoni, který má za úkol v období vlády Nové republiky uzavřít děj většiny hraných seriálů a sérií určených pro Disney+, tedy Mandaloriana, The Book of Boba Fett nebo Ahsoky.

Režisérka Sharmeen Obaid-Chinoy, která pracovala třeba na několika epizodách série Ms. Marvel, se zase ve svém filmu pokusí navázat na filmové sequely a ukázat nám dobu 15 let po událostech deváté epizody s podtitulem Vzestup Skywalkera. Ústředním tématem bude tentokrát vytvoření nového řádu Jediů a boj se silami, které mohou řád zničit. A kdo novou generaci Jediů povede? Samozřejmě Daisy Ridley jako Rey, ze které bude mistryně. Pokud nám v okamžiku, kdy se nám znovu představí jako Rey Skywalker, nebude studem do pláče, už to nejspíš bude velký úspěch.

Třetí chystaný film bude režírovat aktuálně velmi uznávaný režisér James Mangold, který se zaměří na éru úsvitu řádu Jedi v době zhruba 25 tisíc let před událostmi filmové ságy Skywalkerů. Za vznikem tohoto projektu přitom stojí představa jakési biblické epiky, potažmo příběhu na způsob Desatera přikázání, a myšlenka na zrození samotné Síly. Nezapomínejme ale na to, že Mangold má na svědomí také film Indiana Jones a nástroj osudu, který se už na konci letošního června/júna objeví v kinech. A pokud si myslíte, že kombinace Indyho a Rolling Stones nemůže fungovat, doporučujeme se podívat na nový trailer, který také vyšel při příležitosti zahájení akce Star Wars Celebration. Ten vás totiž může snadno vyvést z omylu.

Skvěle vypadá také nejnovější trailer, který láká na videohru Star Wars Jedi: Survivor. Příznivce artbooků ale musíme zklamat, jelikož v průběhu Star Wars Celebration došlo k oznámení odkladu vydání knihy The Art of Star Wars Jedi: Survivor. V zahraničí měl původně artbook od Dark Horse vyjít už začátkem května/mája, nakonec se ho ale dočkáme v polovině prosince/decembra.

Na závěr tu máme něco pro příznivce série Star Wars: Vrcholná Republika. Nově totiž bylo oznámeno, že knihy a komiksy z období vrcholné Republiky, které spadá do doby několika stovek let před událostmi filmové ságy, budou v zahraničí vycházet až do jara 2025. Kdy se dočkáme jakéhosi velkého finále třetí a poslední fáze, jež začne letos na podzim. Tento plán se týká knih určených pro dospělé čtenáře, young adult titulů, dětských knížek i komiksů. Lze přitom předpokládat, že pokud bude nakladatelství Egmont pokračovat ve vydávání českých překladů, zažijeme u nás toto velké finále s určitým časovým odstupem.

Pokud už jste každopádně některý z česky vydaných titulů z éry vrcholné Republiky vzali do rukou, možná jste se setkali s mladou rytířkou Jedi jménem Vernestra Rwoh. Tu uvidíme v mnohem pokročilejším věku i v chystané hrané sérii The Acolyte, kde ji ztvární herečka Rebecca Henderson. I The Acolyte koneckonců spadá do období vrcholné Republiky, konkrétně do jeho závěru. A aby toho nebylo málo, v sérii, kterou uvidíme na Disney+ někdy během příštího roku, se zastaví také herec Joonas Suotamo, aktuální představitel Chewbaccy, věrného parťáka Hana Sola. Tentokrát si ale Suotamo zahrál wookieeského jediského mistra jménem Kelnacca. Představte si Chewieho ve zlaté róbě Jediů a se světelným mečem v rukou.

Věříme, že něco takového zní slibně, stejně jako všechny další novinky. Tedy kromě toho filmu, který má navazovat na sequely, ale kdo ví, třeba se stane zázrak. Prequely jsme v minulosti přece jen také všichni nesnášeli a dnes jsou z nich kultovní modly, ze kterých navíc vzešla celá řada dalších a v mnoha směrech kvalitních projektů. Doufejme tedy, že osmou a devátou epizodu - protože Síla se probouzí je odjakživa super a nikdo nám to nevymluví - jednoho dne potká podobný osud.