Nejnovější pixarovka V hlavě 2, pokračování povedeného animáku z roku 2015, odstartovalo minulý týden v kinech naprosto fantasticky. A daří se mu i po druhém víkendu, po němž zájem klesl jen o 35 %.

V rámci domácího box officu utržil snímek krásných 100 milionů dolarů, čímž se zcela bez problému udržel v žebříčku tržeb na prvním místě. Jedná se o historicky první animovaný film, který po druhém víkendu s domácími tržbami neklesl pod stomilionovou hranici, tudíž už teď je jasné, že z pixarovky se zřejmě stane jeden z nejúspěšnějších animáků všech dob.

Když k tomu připočteme ještě tržby mezinárodní, tak celkově má V hlavě 2 na kontě přes 724 milionů dolarů. Tím pádem film překonává výsledek druhé části Duny (711 milionů) a stává se z něho komerčně nejúspěšnější titul roku 2024.

Alespoň tedy prozatím, příští měsíc půjde do kin marvelovka Deadpool & Wolverine, u které se očekává, že se bude také jednat o kasovní pecku. Tak uvidíme. Disney a Pixar každopádně mohou začít otevírat šampaňské, snímek jednoznačně překoná miliardovou hranici a stane se z něho jeden z nejúspěšnějších animáků všech dob. 

Na druhém místě máme i nadále akční komedii Mizerové: Na život a na smrt, která může být se svým komerčním výsledkem také spokojená. Film po svém třetím víkendu utržil pro domácí box office 18,7 milionu dolarů, celosvětově to dělá 289,1 mega. Na stomilionový rozpočet je to po třetím víkendu fajn výsledek, který jednoznačně nechává dveře otevřené pro další díl. Film by to klidně mohl dotáhnout i k čtyřsetmilionové hranici.

Na třetím místě máme novinku, kterou se stalo drama Motorkáři s Austinem Butlerem a Tomem Hardym v hlavních rolích. Snímek po svém zahajovacím víkendu utržil 10 milionů dolarů, celosvětově zas 14 mega. Na rozpočet, který činí asi 30-40 milionů, to je vcelku nic moc start. Ale ještě uvidíme, co přinesou následující týdny, byť už teď to vypadá, že hvězdně obsazená podívaná z komerčního hlediska žádným velkým zázrakem nebude.

O čtvrté místo se tentokrát dělí dva filmy, které po minulém víkendu utržily pro domácí box office stejně. Snímky Garfield ve filmu a Království Planeta opic utržily 3,6 milionu dolarů, přičemž zájem o oba dva tituly i nadále klesá pomalým tempem. Garfield má už celosvětově na kontě přes 230 milionů, což je určitě na šedesátimilionový rozpočet fajn výsledek, nové opičí dobrodružství zas celkově utržilo 381,5 mega. Ke čtyřsetmilionové hranici by se film ještě vyškrabat měl.

A na pátém místě máme rodinný film Imaginární přátelé, který po svém šestém víkendu utržil pro domácí box office 2,7 milionu dolarů. Celosvětově to dělá 181,3 mega, což je na rozpočet 110 milionů slabota. 

A na co do kina tento týden? Můžete dát šanci slibně vyhlížejícímu snímku Tiché místo: První den, který bude prequelem slavného sci-fi thrilleru z roku 2018, kde svět sužují nestvůrní emzáci s extrémně vyvinutým sluchem. Chystaný snímek by se měl odehrávat v New Yorku v den jejich invaze na Zemi.

Ale pokud se máte rádi Kevina Costnera a westerny, pak byste měli dát šanci jeho nejnovějšímu zrežírovanému snímku jménem Horizont: Americká sága, který se bude odehrávat na území Spojených států během 60. let 19. století.

Oba dva filmy vyjdou ve čtvrtek, tedy 27. 6. 2024. Níže se můžete podívat na trailery.