Nedávno jsme měli možnost oslavit 20leté výročí od premiéry legendárního filmového zpracování Pána prstenů: Společenstvo prstenu. Tolkienovo dílo neustále inspiruje mnoho kreativních duší, ať už na poli hudby, literatury či digitálních her. Po veleúspěšné trilogii ze světa Středozemě spatřil světlo světa další úspěšná trilogie, a to Hobit. 

Od premiéry posledního snímku ze světa Středozemě, tedy Bitvy pěti armád, uplynulo již 8 let a fanoušci Tolkienova díla teď napjatě, ale i s obavami čekají, zda nový seriál z produkce Amazonu naplní jejich očekávání, nebo zda se bude jednat o další veliké zklamání. Tento článek shrnuje veškeré informace, které jsme dosud měli možnost o Prstenech moci zjistit, takže se na něj budete moct dostatečně připravit.

NÁZEV A DĚJ

Seriál ponese název Pán prstenů: Prsteny moci. Z názvu tedy víme, že Prsteny moci budou hrát v příběhu jistě významnou roli. Příběh je zasazen do dob dávno minulých, které předchází událostem Pána prstenů i Hobita. Tyto dvě trilogie jsou totiž zasazeny do Třetího věku Středozemě. Druhý věk Středozemě však sám o sobě trvá téměř 3 500 let, jak je uvedeno v knižní předloze Silmarillion. Přestože o této historické době nevyšly žádné knihy, jak tomu bylo u Hobita a Pána prstenů, události jsou nastíněny v Silmarillionu, Nedokončených příbězích a v několika svazkové sérii History of Middle-earth. Nedokážeme však stále jistě říct, jaký příběh bude seriál vyprávět. Můžeme však nastínit, jaké události jsou pro Druhý věk stěžejní, a o kterých by Amazon mohl chtít natáčet.

Druhý věk Středozemě začíná koncem jedné z nejničivějších válek, která byla svedena o mocné klenoty Silmarilly. Ve válce bojovaly proti sobě mocné bytosti Valar proti jejich druhovi, temnému pánovi Morgothovi. Morgoth byl poražen a vyhnán z Ardy, což je název celého světa, jehož je Středozemě součástí.

Po válce se lidé a elfové, kteří válčili proti zlu společně, vydali na západ a opustili Středozemi. Elfové se stáhli do Zemí neumírajících, kde žijí po boku mocných Valar. Tam měli lidé vstup zakázán. Skupince lidí zvaných Edain byl ale darován ostrov Númenor, ležící mezi Středozemí a Zemí neumírajících. Númenorejci, jak si začali tito lidé říkat, se dožívali déle než obyčejní lidé, a byli skvělými mořeplavci. Později však začali elfům závidět jejich nesmrtelnost, a tak k Zemím neumírajících hleděli čím dál častěji.

V této době se ve Středozemi probouzí Morgothův služebník Sauron, který za pomoci lichotek a podvodů přesvědčuje elfy, aby ukovali Prsteny moci, zbraně, které mu budou sloužit jako nástroj k ovládnutí Středozemě. Prsteny jsou ukovány mistrem kovářů Celebrimborem. Sauron si v utajení mezitím sám ukuje Jeden vládnoucí prsten, což Celebrimbor odhaluje příliš pozdě. Elfové své tři prsteny rychle ukrývají, a protože se jich Sauron nedotkl, nemá nad nimi žádnou moc. Zbylých 16 prstenů však Sauron již vlastní a rozdává je trpaslíkům i lidem.

Přečtěte si také: Tvůrci seriálu Pán prstenů: Prsteny moci už začali pracovat na třetí řadě

Sauronův postup ukončují až Númenorejci, kterým vládne král Ar-Pharazôn. Sauron se nechává dobrovolně zajmout, ale jen aby krále mohl ovlivnit, což se mu také podařilo. Sauron přesvědčuje krále a většinu lidu, aby se obrátili proti Valar, zaútočili na Země neumírajících a získali nesmrtelnost pro sebe. Hrstka věrných, kteří se nenechali Sauronem ovlivnit, v čele s Amandilem a jeho synem Elendilem, jedou Valar varovat před nadcházejícím útokem a utíkají do Středozemě. V tomto okamžiku nastává jeden z mála případů, kdy do děje zasahuje samotný stvořitel světa Ilúvatar. Ničí ostrov Númenor činem tak destruktivním, že proměňuje tvar Ardy z ploché země na kulatou a odstřihuje Země neumírajících od zbytku světa. Král Ar-Pharazôn s jeho vojskem při tomto činu mizí v přívalu moře. Samotný Sauron je také téměř zničen, ale jeho duše zůstává a odchází do Mordoru, kde začíná budovat novou armádu a nasazuje si Jeden prsten.

Elendil, vzdálený předek Aragorna, se zbytkem věrných Númenorejců zakládají ve Středozemi království Gondor a Arnor. Spolu se svými syny Isildurem a Anárionem, a elfskými králi Gil-Galadem a Elrondem tvoří Elendil Poslední alianci elfů a lidí, která má nadobro zničit Saurona. Sauron v této válce zabíjí Elendila a Gil-Galada, ale, jak už mnozí fanoušci Pána prstenů vědí, Isildurovi se podaří useknout Sauronovi prst i s mocným prstenem. Sauron byl tedy poražen, ale nikoli zničen. Isildur si nárokuje Jeden prsten, a tak Druhý věk uvolňuje místo Třetímu.

Jak tedy z děje vyplývá, v seriálu bychom se mohli dočkat vzniku Prstenů moci, zrodu a úpadku Númenorejců nebo Sauronova pletichaření, vítězství i porážek. Nebo snad ne?

OBSAZENÍ

Stejně jako u příběhu seriálu, i obsazení je dosud lehce obestřeno mlhou. Amazon zveřejnil početný seznam herců, kteří se v seriálu objeví a již u téměř většiny z nich víme, jakou roli budou v seriálu hrát.

Joseph Mawle – Oren

Je potvrzeno, že britský herec, známý především pro svoji roli Benjena Starka ze Hry o trůny, by si měl zahrát ústředního záporáka Orena, který však není nikde v Tolkienových knihách zmíněn. Není tedy jisté, co od něj lze očekávat. Možná se jedná o šifrované jméno pro Saurona? Již v několika případech bylo potvrzeno, že Amazon k postavám záměrně nepřidělil pravá jména. Postava Roberta Aramaya byla například původně označena jako Beldor.

Morfydd Clark – Galadriel

Herečka potvrdila, že v seriálu ztvární mladší verzi nejmocnější elfky v dějinách Středozemě, jejíž zrod sahá téměř k samým počátkům Prvního věku, velitelku Severních armád Galadriel. Jejím hlavním cílem bude najít a zničit zbývající Melkorovy stoupence, kteří se po poražení velitele skrývají ve stínech.

Maxim Baldry – Isildur

Podle webu Redanian Intelligence má Maxim Baldry hrát mladého Isildura, Aragornova předka, který se utkal se Sauronem a usekl mu prst i s Jedním prstenem, který jej ale nakonec ovládl.

Robert Aramayo – Elrond

Herec ztvární mladého vůdce elfů Elronda, který se teprve snaží o vybudování pověsti, kterou má ve filmové trilogii Pána prstenů. V seriálu se bude Elrond z hlavního elfského města Lindonu, kde je také Galadriel, snažit o obnovení vztahů mezi elfy a trpaslíky z Khazad-dûm, přičemž podle příběhu by se měl jednou objevit ve válce proti Sauronovi po boku Elendila a Gil-Galada.

Benjamin Walker – Gil-Galad

Elfský velekrál, který by se měl objevit po boku Elronda a Elendila ve válce proti Sauronovi.

Charles Edwards – Celebrimbor

V příběhu bude důležitá i postava elfkého mistra kováře Celebrimbora. Celebrimbor byl Sauronem zmanipulován, aby ukoval tři elfské prsteny moci, které jako jediné Sauron nestihl ovládnout.

Charlie Vickers – Halbrand

Nová postava Halbrand, o kterém zatím víme, že prchá před svojí minulostí. Halbrand by se měl dle jednoho zveřejněného obrázku setkat s Galadriel, ačkoli za životu nebezpečných podmínek.

Ismael Cruz Cordova – Arondir

Nová postava, vytvořená přímo pro tento seriál. Arondir patří k lesním elfům a mohli jsme jej spatřit na obrázku od Vanity Fair, kde v ruce drží zapálenou pochodeň. Arondira najdeme v klidné vesnici Tirharad, kde se k němu připojí lidská léčitelka Bronwyn.

Nazanin Boniadi – Bronwyn

Na jednom z obrázků můžeme vidět lidskou léčitelku a bylinkářku s její zakázanou láskou, elfem Arondirem. Její postava byla také vytvořena pro seriál a zatím nevíme, jak velkou bude mít v seriálu roli.

Owain Arthur – Durin IV.

Princ Khazad-dûmu a podle Tolkienova díla také následně jeho král. Stejně jako jeho otec, Durin, svého jména IV., nosil jeden z prstenů moci, který byl však pod vlivem Saurona.

Sophia Nomvete – Disa

Mezi nově přidané postavy patří také trpasličí princezna Disa, na obrázku od Vanity Fair stojící před vchodem do Khazad-dûm.

Ema Horvath – Shay

Jedná se prozatím o pouhou zvěst. Herečka by měla ztvárnit Shay, sestru Isildura a dceru Elendila, Númenorského krále, který utekl z Númenoru do Středozemě, když chtěl Ar Pharazon od Valar získat nesmrtelnost. Byl zabit Sauronem během závěrečné bitvy.

Megan Richards a Markella Kavenagh

Podle Vanity Fair by si tito dva herci měli zahrát předky hobitů „harfooty“, kteří v příběhu narazí na tajemného a ztraceného muže, jehož původ slibuje, že bude jednou z nejzajímavějších záhad seriálu.

Markella Kavenagh – Elanor ´Nori´ Brandifoot

Pod původním zašifrovaným označením Tyra se skrývalo pravé jméno této hrdinky. Jde opět o postavu vytvořenou čistě pro seriál a podle uniklých informací se mělo jednat o ženu elfského původu, i když podle nynějšího jména to spíše vypadá na roli hobita.

Daniel Weyman – „Cizinec“

Daniel Weyman si nejspíše zahraje onoho cizince, na kterého narazí Megan Richards a Markella Kavenagh, coby hobiti „harfootové“. Na plakátu drží cizinec jablko. Že by se jednalo o jednoho z čarodějů Istari, mezi které patří Gandalf, Saruman a Radagast? To nevíme, ale jistě se to brzy dozvíme.

Další herci, u kterých neznáme ani netušíme, jakou roli v seriálu zastanou:

Cynthia Addai-Robinson, Trystan Gravelle, Peter Mullan, August Prew, Lenny Henry, Alex Tarrant, Simon Merrells, Lloyd Owen, Thusitha Jayasundera, Amelie Child Villiers, Geoff Morrell, Kip Chapman, Sara Zwangobani, Will Fletcher, Fabian McCallum, Maxine Cunliffe, Leon Wadham, Peter Tait, Ian Blackburn, Anthony Crum, Dylan Smith, Tyroe Muhafidin.

TEASER A TRAILER

Amazon potvrdil, že teaser k Prstenům moci nebyl CGI výtvorem, ale prací zručných řemeslníků, což můžeme vidět i ve zveřejněném Behind the Scenes. Při obsazování hereckých rolí také tvůrci zveřejnili, že pro role skřetů hledají osoby s výraznými vráskami či jinými obličejovými rysy, které by se pro tuto roli hodily. To vše může znamenat snahu o autentičnost bez přílišného použití CGI prvků. Následující trailer jich však obsahoval ohromné množství a, můžeme tedy jen hádat, do jaké míry se Amazon o autentičnost pokusí.

Teaser je doprovázen ženským hlasem, který zcela jistě patří Morfydd Clark, představitelce mladé verze Galadriel. Stejně jako Cate Blanchett na začátku Společenstva prstenu zopakovala události, které předcházely počátku Třetího věku, Morfydd Clark tyto slova v teaseru pronáší také.

V traileru jsou nám představeny hlavní postavy seriálu, které byly vyobrazeny na plakátech Mezi nimi byly také 3 nově ohlášené postavy, a to Gil-Galad, Elanor Brandifoot a „Cizinec“. Jsou také spekulace o prostředí, ve kterém nacházíme postavy traileru. Úvodní scéna by mohla být z prostředí Númenoru, což by potvrzovala také vysoká hora v pozadí, to však není jisté. Stejně tak není jisté, kde nacházíme elfku Galadriel. Je možné, že se přes vysoké skály snaží dostat do Středozemě z Valinoru, jelikož okolní prostředí vyplňuje pouze voda a skály. Trpaslíci jsou zasazeni do prostředí Khazad dum, není však jisté, zda následná ohnivá výheň předznamenává příchod Balroga, či samotný zrod trpaslíků. Trailer je tedy stále obehnán mnoha záhadami, které nebyly oficiálně vysvětleny. Nezbývá tedy, než si počkat na více informací, nebo rovnou na premiéru prvního dílu.

OBRÁZEK S VALINORSKÝMI STROMY

Na obrázku stojí postava, pravděpodobně Galadriel nebo Earendil (ve městě Tirion v Zemích neumírajících), když šel do Valinoru, aby Valar poprosil o pomoc lidem a elfům proti Morgothovi. Stromy v pozadí jsou Laurelin a Telperion, byly však zničeny ještě v Prvním věku, takže je možné, že jde o nějaký flashback.

ROZPOČET

Amazon pro tvorbu Prstenů moci vyčlenil obrovskou sumu. Pouze k natočení první série bylo použito 456 milionů amerických dolarů, což je téměř 10 miliard korun. S předpokládanými náklady 1 miliardy dolarů za pět plánovaných sérií by se jednalo o nejdražší seriál, který kdy byl natočen.

NATÁČENÍ A DATUM VYDÁNÍ

V první polovině ledna roku 2020 se začala natáčet první série na Novém Zélandu, tedy na stejném místě, kde probíhalo natáčení Pána prstenů a Hobita. Natáčení druhé série by se mělo uskutečnit v Londýně.

První epizoda seriálu má oficiální premiéru 2. září 2022 na Amazon Prime Video. Pro zajímavost seriál bude mít premiéru na 49. výročí úmrtí J. R. R. Tolkiena, který zemřel 2. září 1973.

Přečtěte si také: Amazon Prime Video hodlá zavést reklamy. Kdo je nechce, připlatí si

KAUZY A SPEKULACE

V první sérii se nejspíš nedočkáme ústředního zloducha Druhého věku, Saurona. Jeho místo zaujme nový záporák jménem Oren (Joseph Mawle). Podle Benjamina Walkera, dalšího herce z obsazení, však tvůrci počítají s tím, že se Sauron objeví v následující druhé sérii. Ve flashbacích, kterých dle tvůrců bude v první sérii požehnaně, se ale možná dočkáme samotného Melkora/Morgotha. Jedna z možností také je, že je Oren pouze zašifrovaným jménem pro Saurona, stejně jako bylo jméno Bendor kódované jméno pro Elronda a Tyra pro pro postavu Elanor Brandifoot. 

V seriálu se mají objevit explicitní záběry nahoty, ačkoli bez sexuálních scén. Tvůrci chtějí nejspíše ukázat, že seriál není pro děti, nechtějí však seriál natáčet po vzoru Hry o trůny. Seriál má být přístupný všem, i mládeži ve věku 11 let. Přestože si Amazon tedy najal koordinátora intimních scén, nemusí se prý fanoušci bát, že by se ze seriálu stal další seriál ve stylu Hry o trůny

Amazon si velice zakládá na tom, aby žádné informace neunikly bez jejich vědomí. Proto, když v roce 2019 akademik, zabývající se Tolkienovým dílem, Tom Shippey, poskytl nepovolený rozhovor pro německou fan stránku, byl zanedlouho potom vyškrtnut z produkce seriálu. Rozhovorem porušil NDA smlouvu a od té doby Amazon již nezveřejňuje jména akademiků, se kterými spolupracuje.

Amazon však zaznamenal vcelku dost dalších odchodů. Po Shippeym z produkce odešli herci Will Poulter a Tom Budge, produkční designér Rick Heinrisch, „vedoucí žánru“ pod společností Amazon Susan Tal Yguado a zaměstnanec na vedoucí pozici, který pomáhal s detaily ve smlouvě mezi Amazonem a Tolkien Estate. Všechny tyto odchody vyvolaly rozruch a obavy o výslednou podobu seriálu. Amazon však fanoušky uklidňuje tím, že Stuart Townsend byl také nahrazen Viggem Mortensenem, když nezvládal bojové scény v Pánovi prstenů.

Čínsko-kanadský herec Ludi Lin na svém Twitteru poznamenal, že je krajně nemístné, že tak vysokorozpočtový seriál nemá v obsazení žádného herce asijského původu. „Bude těžké ospravedlnit budování ‚obrovského světa‘ bez postav, které vypadají asijsky. Podívejte se na nás, jsme přímo tady.“ Asijský herec by však musel být obsazen do role kladné a nejlépe i hezké, jelikož obsazení do role skřeta, hobita či dokonce i trpaslíka by mohlo znamenat výsměch a rasismus. Je ale otázkou, kdy je toto volání po diversitě už příliš, nebo kdy je to oprávněné. 

Mnoho lidí se také bojí přítomnosti hobitů, kteří dle Silmarillionu nemají v seriálu zkrátka co dělat. Jak to tedy s hobity je, objeví se v seriálu? Podle McKaye ano i ne. „Jednou z velmi konkrétních věcí, které texty říkají, je, že hobiti před Třetím věkem nikdy neudělali nic historického nebo pozoruhodného,“ říká McKay. "Ale opravdu, připadáš si jako ve Středozemi, když v ní nejsou hobiti nebo něco jako hobiti?" V seriálu by se měli objevit předkové hobitů zvaní harfooti, kteří nežijí v Kraji a libují si v životu v utajení a stínech. Menší dějovou linku by však v seriálu mít mohli.

S výskytem hobitů či jejich předchůdců se pojí také kontroverze „černých hobitů“. Herec Sir Lenny Henry má ztvárnit jednoho z takovýchto hobitů Harfootů. „Jmenujeme se Harfootové, jsme multikulturní, jsme kmen, ne rasa, takže jsme černí, asiatští a hnědí, dokonce i maorští typy.“ řekl herec o svých pocitech z natáčení.

ZÁVĚREM

A tím se končí naše rozsáhlá analýza všeho, co zatím víme o novém fantasy seriálu od Amazonu. Snad ani není třeba říkat, že jsme vůči této adaptaci spíše skeptičtí a máme tak trochu strach, ale kdo ví, třeba nás ještě Amazon něčím překvapí. Jaký je váš názor na tuto adaptaci? Čeká nás další Kolo času, nebo Zaklínač? Napište nám svůj názor do komentářů a nezapomentě na lajk a odběr, ať vám neuniknou ani další naše videa.